Kemi

organisk kemi

05. januar 2013 af CM123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En ester af en monohydron syre har følgende struktur

R1(=O)OR2 , hvor R1 og R2 angiver alkylgrupper.

der afvejes 0,492g af esteren i en kolbe, gvhortil der yderligere sættes 50,0 mL 0,100M NaOH-opløsning. Kolbens indhold koges nu under tilbagesvaling i ca. 30 min.

a) opskriv et afstemt reaktionsskema for den reaktion, der forløber i kolben.

efter afkøling titreres kolbens indhold med 0,100 M saltsyre. Forbruget af saltsyre er 13,9 mL

b) beregn esterens molare masse

 ????????????????????????????????????????????????????????????????????????? hjælp 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. januar 2013 af exutu (Slettet)

Jeg vil afsløre så meget som at første reaktion med NaoH må være en esterhydrolyse ;)

Se også nedenstående link:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Ester_hydrolysis.png


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. januar 2013 af mathon

 

          processen er en hydrolyse katatalyseret i overskud af stærk base


                                      O                                                O
                                       ||                                                 ||
                                 R1-C - O - C-R2   +   H2O   --->   R1-C-OH   +   HO-C-R2

som grundet den stærke base
i stedet giver

                                      O                                                O
                                       ||                                                 ||
                                 R1-C - O - C-R2   +   H2O   --->   R1-C-O-   +   HO-C-R2

 

forbruget af base foregår
ved

                                             R1COOH (aq)   +   OH- (aq)   --->   R1COO- (aq)   +   H2O (l)

 

    hvert forbrugt mol OH- ækvivalerer 1 mol forbrugt mol ester

                               

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
05. januar 2013 af mathon

tilført
              OH-
                            ntilført = V • c = (0,050 L) • (0,100 mol/L) = 0,005 mol

overskud
af       
              OH-         
                            noverskud = V • c = (0,0139 L) • (0,100 mol/L) = 0,00139 mol

forbrugt
              OH-
                            nforbrugt = ntilført - noverskud = (0,005 mol) - (0,00139 mol) = 0,00361 mol
ækvivalerende
                            0,00361 mol ester med massen 0,492 g

 estermolarmassen

                            M = (0,492 g) / (0,00361 mol) = 136,288 g/mol

         


Svar #4
06. januar 2013 af CM123 (Slettet)

mange tak :) 


Skriv et svar til: organisk kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.