Matematik

HJÆLP MAT.

12. december 2010 af smilme (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal lave denne her opgave men jeg kan simpeltehen ikke kan finde ud af det. Jeg synes, den er svært. Vil blive glad, hvis nogen gad hjælpe mig.

Badmintonklubben Fjerbolden har 1400 medlemmer, der hver betaler 1500 kr. om året. Klubben har brug for kontingentforhøjelse, men regner med, at den vil miste 10 medlemmer for hver 100 kr. kontingentet stiger. Hvilket årligt kontingent giver klubben den største indtægt?

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2010 af mette48 (Slettet)

medlemmer =m=1400-10(k-1500/100)

kontingent k

samlet kontingent m*k =[1400-10(k-1500/100)]*k

find max for funktionen


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. december 2010 af qktp (Slettet)

Hmm... Sådan jeg nok ville kigge på den (Går ud fra du har lært differentiering):
 

Uden kontigentforhøjelse:
 

I = M*K (Altså: Indtægt = Medlemmer gange Kontigent)
 

Med Kontigentforhøjelse (a = antal gange hundrede du sætter kontigentet op):
 

I(a) = (M-a*10)*(K+100*a) 
       = M*K +M*100*a -a*10*K-1000*a2 = M*K+a*(100*M-10*K) -1000*a2
 

d(I(a))/da = 100*M-10*K-2000*a
 

Du ved at den maksimale værdi er når hældningen er lig 0. Dermed:
 

0 = 100*M-10*K-2000*a
Isoler a og indsæt i I(a) - funktionen (sammen med tallene for M og K) og du har din værdi.
 

(Husk så også at tage hensyn til hele antal, da du ikke kan tage et halvt antal)
Beklager hvis det er uforståeligt eller du ville have ønsket et kortere svar...
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Stigning: x

Nyt medlemstal: 1400 - (x/100) * 10 = 1400 - x/10

Årlig indtægt før: 1400 * 1500 kr.

Ny årlig indtægt: (1400 - x/10) * (1500 + x) =

1400 * 1500 + 1400x - 150x - (x^2) / 10

Indtægtsforøgelse = y = 1400x - 150x - (x^2)/10

y = 1250x-1/10 * x^2

y* = 1250 -0,2x^2 sættes = 0

x = 6250

Jeg har regnet opgaven på 3 forskellige måder - alle giver en forøgelse på 6250 kr i lighed med svar # 2.

Det lyder vildt, men sådan skal det åbenbart være ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Rettelse:

I lighed med både svar # 1 og # 2

Undskyld, mette48 ;-) 


Svar #5
31. december 2010 af smilme (Slettet)

#3 Er 6250 så den årligt kontingent, som giver klubben den største indtægt??? Altså jeg forstår det ikke, er det et år???


Brugbart svar (1)

Svar #6
31. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, 6250 kr er ikke det korrekte resultat.

Der skal findes maksimum for funktionen, der repræsenterer den samlede indtjening for klubben, dvs

f(k) = m·k = (1400 -(k-1500)/10)·k = 1550·k - k2/10 , og man finder

f'(k) = 0 ⇒ 1550 - k/5 = 0 ⇒ k = 5·1550 = 7750

Det vil sige, at et kontingent på 7750 kr vil give klubben den største samlede indtjening. Ved dette kontingent er det forventede medlemstal m(k) = m(7750) = 1550-775 = 775 medlemmer.


Svar #7
31. december 2010 af smilme (Slettet)

så, når man har fundet at et kontingent på 7750 kr vil give klubben den største samlede indtjening, er opgaven så løst?

Og hvad er de der "firkantede" ting der ved f'(k)??? Er det én gangetegn???


Brugbart svar (1)

Svar #8
01. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

# 6

6250 kr er den rette værdi for kontingentforøgelsen x, og således bliver det nye kontingent 1500 + 6250 = 7750 kr. 

Og det er svaret på opgaven ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

De "firkantede" ting ved f'(k) må være tegnet ⇒ ("medfører").


Svar #10
01. januar 2011 af smilme (Slettet)

ok, tusind tak for hjælpen allesammen :)


Skriv et svar til: HJÆLP MAT.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.