Matematik

Hvordan løser man x+ln(x)=0?

26. marts 2014 af roskil (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan løser man x+ln(x)=0? Hvad er x?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2014 af Kemi1996 (Slettet)

Isolér x

x = -ln(x)


Svar #2
26. marts 2014 af roskil (Slettet)

Ja men, hvad er -ln(x)? Vi har prøvet, men kan ikke finde frem til x-værdien. Hvad er den?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2014 af mathon

    Brug et CAS-værktøj.

                                                    solve(x+ln(x)=0,x )| x>0


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. marts 2014 af Kemi1996 (Slettet)

Det kommer an på om der står mere i din opg.? Det kunne jo være ln(af noget)


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Den kan kun løses numerisk med et CAS-værktøj.


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der står jo klart

     x + ln(x) = 0

Det er en ligning i x, hvor det kræves x > 0 .


Svar #7
26. marts 2014 af roskil (Slettet)

Det er en funktion der hedder f(x)=x+ln(x). Vi skal finde hvor den skærer med x-aksen, altså skal den sættes lig nul. Men hvordan løses det så?


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Den løses ved at benytte et CAS-værktøj eller ved at iterere selv i Excel.


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

I Excel kan man løse ligningen x+ln(x) = 0 iterativt ved at skrive 1 i cellen A1. I cellen A2 skriven man så

=EXP(-A1)

og den formel kopieres så i cellerne A3 og nedefter i A-søjlen. Efter ca 25-30 iterationer er der konvergens til 6 decimaler, og man finder

x ≈ 0,567143


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. marts 2014 af hesch (Slettet)

f(x) = x + ln(x)

f '(x) = 1 + 1/x

Newtons metode:  xn+1 = xn - f(xn) / f '(xn)

Gæt:  xn = 1

Skema:

        xn               f(xn)                  f '(xn)                  xn+1

        1                  1                      2                       0,5

      0,5              -0,193                  3                      0,56433

   0,56433        -0,0077861          2,772                 0,5671388

   0,5671388    -12,408E-6          2,7632                0,56714329

   0,56714329    -27E-12            2,6732                 0,56714329

                                         5 iterationer !


Skriv et svar til: Hvordan løser man x+ln(x)=0?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.