Matematik

Bestemmelse af ligning for en tangent, hvor hældningen kendes

26. marts 2014 af Simonetp (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har problemer med en opgave, hvor jeg skal bestemme ligningen for tangenten med en hældning på 2. 

funktionen er f(x)=-x^2 +2x+4

Herefter har jeg fundet f' (x)=-2x+2 (som er den generelle tangenthældning)

Herefter ved jeg ikke hvad jeg skal gøre.. Er der nogle der kan hjælpe??


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen f '(x0) = 2 for at finde røringspunktets x-koordinat x0 . Benyt derefter tangentligningen

        y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0)


Svar #2
26. marts 2014 af Simonetp (Slettet)

Hvad er det nu man skal sætte ind på x_0 plads? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den x-værdi man finder ved at løse ligningen f '(x0) = 2 som antydet i #1.


Svar #4
26. marts 2014 af Simonetp (Slettet)

Hvis jeg regner f(3)=-3^2+2*2+4=17 

Skal jeg så ikke bruge 17 som x_0??


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej. x0 er en x-koordinat, der findes ved at løse ligningen

        f '(x0) = 2 , dvs.

        -2x0 + 2 = 2


Svar #6
26. marts 2014 af Simonetp (Slettet)

Jeg har vedhæftet et dokument, hvor der står hvad jeg har gjort. Hvis du har tid, må du meget gerne lige se på det, og se om du kan se hvad jeg gør forkert?

Vedhæftet fil:Opgave 10C side 352.docx

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Din måde at løse ligningen -2x0 +2 = 2 på er helt igennem forkert.

For det første ændrer du uden videre ligningen til -2x -2 = 2.

For det andet er det ikke en 2.-gradsligning, men en simpel lineær ligning. Der skal ikke regne nogen diskriminant ud. Ligning er så simpel, at man burde kunne gætte løsningen uden egentlig at løse ligningen.


Svar #8
26. marts 2014 af Simonetp (Slettet)

-x^2 +2x+4 er da ikke en lineær ligning


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er slet ikke en ligning, men et 2.-gradspolynomium, men det har jo ikke noget med det aktuelle problem at gøre. Ligningen, man skal løse for at finde røringspunktets x-koordinat x0, er

        -2x0 + 2 = 2

som bestemt ikke er en 2.-gradsligning.


Svar #10
26. marts 2014 af Simonetp (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan jeg så skal regne det ud. Men tak for hjælpen ellers :-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Løs ligningen

        -2x0 + 2 = 2 , dvs

        2x0 = 0 , eller

        x0 = 0 .

Hvad (-2x0) skal man lægge til 2 for at få 2? Svaret er -2x0 = 0 .


Svar #12
26. marts 2014 af Simonetp (Slettet)

Tak for det. Men nu er det sådan at jeg er blevet så forvirret omkring det hele, så jeg ved slet ikke hvordan jeg skal skrive det ind i min opgave eller noget. Jeg ved slet ikke hvad man skal regne ud først osv. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Først beregnes x-koordinaten x0 for røringspunktet. Derefter beregnes f(x0) , og det hele indsættes så i tangentligningen (se #1).


Svar #14
26. marts 2014 af Simonetp (Slettet)

Jeg har fundet ud af det nu. Mange tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Bestemmelse af ligning for en tangent, hvor hældningen kendes

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.