Fysik

Fysik tryk opgave

26. marts 2014 af aee4bd941f8b4d9e39210c06c44fcb71 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har følgende spørgsmål som jeg er ret i tvivl om hvordan jeg skal løse: 

Mange steder står ses mærkater ”Trykflasker fjernes ved brand”. Lad os se på hvad der sker hvis en trykflaske står i en brand. Ved stuetemperatur er trykket 300 atm.

1) Vi antager at temperaturen når op på 800 C under branden. Hvad bliver trykket i flasken
2) Beskriv hvad der kan få indflydelse på trykflaskens holdbarhed.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2014 af mathon

                           p_2=\left ( \frac{T_2}{T_1} \right )\cdot p_1=\left ( \frac{\left (273+800 \right )K}{\left ( 273+20 \right )K} \right )\cdot \left ( 300\; atm \right )


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. marts 2014 af hesch (Slettet)

1)  Det er jo ikke sådan at svare på, for opgaven oplyser ikke, hvad der er i den flaske.

Ligningen i  #1 gælder kun for gasser, men indeholder flasken fx CO2, er denne på væskeform ved 20C, 300atm. , hvilket fremgår af dette fasediagram:

https://www.google.dk/search?q=phase+diagram+nitrogen&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=JUczU8jsFOzU4wTt5ICgAQ&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1366&bih=598#q=phase+diagram+co2&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=ptuwd2XCXUcvKM%253A%3B9tsfEfuZ2a_K_M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.chemistry-blog.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2009%252F02%252Fphasediagramco2.png%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.chemistry-blog.com%252F2009%252F02%252F04%252Fchemistry-lab-demonstrations-liquid-co2-extraction%252F%3B800%3B572

Når temperaturen overstiger 30C, passeres det kritiske punkt, hvorefter man ikke kan skelne mellem om flaskens indhold er på væske- eller gasform  ( hvad der så menes med det ? ).

2)  Flasken mister styrke, og har letttere ved at eksplodere.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. marts 2014 af mathon

#2
          "…for opgaven oplyser ikke, hvad der er i den flaske…"

     som derfor ikke kan og skal  tages i betragtning i denne opgave.

     Der er kun lagt op til en tryk-betragtning for at anskueliggøre, hvor meget trykket egentlig stiger ved en
     brands temperaturforhøjelse.

              p_2=\left ( \frac{T_2}{T_1} \right )\cdot p_1=\left ( \frac{\left (273+800 \right )K}{\left ( 273+20 \right )K} \right )\cdot \left ( 300\; atm \right )\approx 1100\; atm

                        


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. marts 2014 af hesch (Slettet)

#3:  Det er forstået, men spørgsmålet er lagt ind under faget fysik, og det skader vel ikke at gøre trådstarteren opmærksom på de love, der gælder her, og under hvilke omstændigheder de kan bringes i anvendelse. At formulere en opgave ved:

I en beholder med mættet vanddamp, temperatur = 100C, tryk = 20 atm, . . . . .

er jo det rene idioti, og mildt sagt upædagogisk. Der bør sættes en grænse for galskaben. Ellers er risikoen for, at færdiguddannede kommer ud og bygger noget a la IC4-tog enorm, og forudsigelig.


Skriv et svar til: Fysik tryk opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.