Matematik

Matematik Afkevering 2

03. april 2014 af 102938475 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Har brug for hjælp til en opgave, og det haster lidt :)

En rektangulær indhegning skal laves med en eksisterende murstensmur som den ene side. Hvad bliver rektanglets sidelængder, når der er 50 m hegn til rådighed og arealet skal være maksimalt?

Ville arealet være større, hvis man uden brug af murstensmuren indhegnede et cirkulært område med de 50 m hegn.

På forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2014 af PeterValberg

Kald bredden af indhegningen for x og længden for y

A = x·y

50 = 2x + y   ⇔   y = 50 - 2x

Indsæt udtrykket for y i den øverste ligning, så du får et funktionsudtryk for arealet,
som en funktion af bredden x

f(x) = x(50 - 2x)

hvortil grafen er en parabel, bestem x-koordinaten til toppunktet, det er bredden x
bestem herefter længden y vha. den første ligning

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. april 2014 af PeterValberg

Spørgsmål 2:
Beregn arealet af en cirkel med omkredsen 50 og sammenlign med forrige resultat

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. april 2014 af mette48 (Slettet)

side 1 sættes til x m

side 2 bliver så 50-2x m

areal x*(50-2x)

sæt areal' = 0 og isoler x


Svar #4
03. april 2014 af 102938475 (Slettet)

til #1

Kan du forklare hvordan du får ligningen 50 = 2x + y, og måske regne den ud :) jeg tror ikke jeg helt forstår det 


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. april 2014 af PeterValberg

x er bredden
y er længden (parallel med muren)

Da muren er den ene lange side, skal trådhegnet (50 m)
"kun" udgøre en længde (y) og bredden to gange (2x)

Du kan derfor opstille udtrykket:

50 = 2x + y     (50 meter hegn = 2 gange bredden + 1 gange længden)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
04. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Super :D tusind tak


Svar #7
04. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Men hov !! jeg kan ikke rigtig finde ud af hvordan det er jeg skal regne ligningen ud :( for det skal give 12 1/2 m og 25 m ???


Svar #8
04. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Kunne du vise hvordan du regner det ud ???


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. april 2014 af PeterValberg

#8
Som angivet i #1 kan du opstille følgende funktionsudtryk
for indhegningens areal (som en funktion af bredden x):

A(x) = x(50 - 2x) = 50x - 2x^2

Du skal finde den bredde x, der giver det størst mulige areal.
Bemærk at ovenstående er et andengradspolynomium, hvortil
grafen vil være en parabel (der vender parabelgrenene nedad,
da koefficienten (a) til andengradsleddet er negativt.)
Det største areal A(x) får du i parablens toppunkt, så du skal
sådan set bare bestemme x-koordinaten til toppunktet:

x_t=\frac{-b}{2a}=\frac{-50}{2\cdot (-2)}=12,5\,\text{m}

Alternativt kan det bestemmes vha differentialregning.
se denne video: [ LINK ] Jeg anbefaler, at du ser den :-)
Det er en fuldstændig lignende problemstilling.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #10
05. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Tak for vidioen :) Men har det sidste spørgsmål. Skal man så bruge det andet formel som hedder -d / 4a for at få de 25 meter ?? hvis ja kunne du vise mig hvordan du har regnet det ud, for jeg kan ikke får det rigtigt. Hvis nej så også vise mig måden 


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. april 2014 af PeterValberg

Nej.
-d/(4a) giver dig det optimale areal af indhegningen.
- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #12
06. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Hvad skal jeg så gøre for at få regnet de 25 m ????


Svar #13
06. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Det er ligemegt, jeg har regnet det ud :) Mange tak fordi du har hjuplet mig, det fik mig virkelig kommet igang :D


Skriv et svar til: Matematik Afkevering 2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.