Matematik

Ligninger

07. april 2014 af NH123 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej people ;)

Er der nogen som kan hjælpe med de har 2 opgaver?? har været stuck i dem de sidste 2 timer og kan ikke komme videre. sætningerne skal skrives om til ligninger..

Opgave 3 
I den indiske afhandling "Lilawati" fra det 8. århundrede formuleres et sted følgende problem: 
"Af en dynge ægte lotusblomster blev en tredjedel, en femtedel og en sjettedel ofret til guderne 
Siva, Vishnu og Solen; en fjerdedel blev foræret til Bhavani. De sidste seks blomster blev givet til 
den ærværdige lærer. Sig mig hurtigt, hvor mange blomster der var." 
 

Opgave 4 
I den indiske afhandling "Lilawati" fra det 8. århundrede formuleres et sted følgende problem: 
"En perlekæde blev revet itu under en kærlighedskamp. En tredjedel af perlerne faldt på gulvet, en 
femtedel blev tilbage på lejet, en sjettedel fandt pigen, og en tiendedel fandt hendes elsker. Seks 
perler blev tilbage på snoren. Sig hvor mange perler der var i perlekæden." 

tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Opg 3.

Man aflæser heraf ligningen

x - x/3 - x/5 - x/6 - x/4 = 6

Løs nu denne ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Opg 4.

Her aflæser man denne ligning

x - x/3 - x/5 - x/6 - x/10 = 6

Løs nu denne ligning.


Svar #3
07. april 2014 af NH123 (Slettet)

skal "/" betyde dividere tegn???


Svar #4
07. april 2014 af NH123 (Slettet)

eller brøkdel streg


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, "/" er en skrå brøkstreg. Skrevet mere professionelt, har man i

Opg 3

        x -\frac{x}{3}-\frac{x}{5}-\frac{x}{6}-\frac{x}{4}=6

og

Opg 4

        x -\frac{x}{3}-\frac{x}{5}-\frac{x}{6}-\frac{x}{10}=6


Svar #6
07. april 2014 af NH123 (Slettet)

#5

okay tusind tak, men lidt vejledning til hvordan man løser dem, da jeg er virkelig dårlig til ligninger 


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Sæt x uden for parentes i hver ligning, beregn talresultatet på venstre side, og isoler x.

Opg 3:

        x\cdot \left ( 1-\frac{1}{3}-\frac{1}{5}-\frac{1}{6}-\frac{1}{4} \right )=6


Svar #8
07. april 2014 af NH123 (Slettet)

hvorfor bliver x til 1??


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man sætter den fælles faktor x uden for parentes.


Svar #10
07. april 2014 af NH123 (Slettet)

kan det passe at det i parentes giver -17/60??


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er korrekt, at fællesnævneren er 60, men dit resultat er ikke korrekt. Man har

        1-\frac{1}{3}-\frac{1}{5}-\frac{1}{6}-\frac{1}{4}=\frac{60-20-12-10-15}{60}=\frac{3}{60}=\frac{1}{20}


Svar #12
07. april 2014 af NH123 (Slettet)

vil det så sige at x er 1/20??


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej. Du skal jo så løse ligningen

        x\cdot \frac{1}{20}=6


Svar #14
07. april 2014 af NH123 (Slettet)

skal man så isolere x?? altså sige x-1/20??


Brugbart svar (0)

Svar #15
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

I Opg 3 er x antallet af lotusblomster, der er løsningen til gåden i opgaven. Når du har løst ligningen, kan du kontrollere, at løsningen er korrekt ved at gøre prøve i den oprindelige ligning, eller ved at indsætte i det oprindeligt formulerede problem.


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, man skal isolere x . Det gøres jo her ved at dividere med 1/20 på hver side af ligningen.


Skriv et svar til: Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.