Matematik

Integralregning

25. april 2014 af inddd (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, er der nogle, som vil hjælpe med denne opgave? 

Screen Shot 2014-04-25 at 12.32.49.png


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2014 af jnl123

Er det virkelig b-niveau..

a)

Jeg ville definere (0,0) som i midten af bunden af bægeret, og så dele op i 3 arealer:

- x går fra 0 til 1,8 (integralet af g plus de 2x2cm)

- x går fra 2 til 3,8 (1,8x4cm minus integralet af f)

- den lille trekant med alpha=-4 (brug pythagoras og træk fra midterste areal)

Så kan arealet regnes om til volumen med faktor 2pi, og så kan vægten bestemmes.

b)

Bestem længden af hver linje på højre halvdel og gang med 2pi.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2014 af SuneChr

SP 2504141336.PNG

Vedhæftet fil:SP 2504141336.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2014 af SuneChr

Man har
f (2,5) = 0
Endvidere
f (x0)  = λ (x0)  gælder, når x0 er løsning i
ln (x0 - 1,5) + 4·x0 - 17,2  =  0
# 0 b)  Hvor meget skal lakeres?
      c)   f  g  λ    ligger fast, så jeg forstår ikke minimalgodstykkelsen.


Svar #4
25. april 2014 af inddd (Slettet)

Hvordan ved man at linjen går gennem 3,8;2?


Svar #5
25. april 2014 af inddd (Slettet)

Eller hov nu forstår jeg det :)


Svar #6
25. april 2014 af inddd (Slettet)

Men forstår ikke, hvor man sig f(2,5)=0


Svar #7
25. april 2014 af inddd (Slettet)

*siger


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. april 2014 af jnl123

#6 Det må være pga:

ln(2,5 - 1,5) = ln(1) = 0


Svar #9
25. april 2014 af inddd (Slettet)

men hvorfor indsætter man 2,5?

f(25) = ln(2,5 - 1,5) = ln(1) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er blot en observation, at f(2,5) = 0 .

Det drejer sig først om at finde skæringspunktet mellem linien λ og grafen for f(x) (se #2). Linien λ har ligningen

        y = -4·(x - 3,8) + 2 = -4x + 17,2

så man skal løse ligningen

        -4x0 + 17,2 = ln(x0 - 1,5)

der har løsningen x0 ≈ 4,0645 med f(x0) = 0,9418 .

Figurens rumfang kan nu bestemmes som summen af

1) rumfanget V1 af en cylinder med radius x0 og højden 2+f(x0) , og

2) rumfanget V2 af en keglestub med store radius R = x0, lille radius r = 3,8 og højden 2 - f(x0)

hvorfra der trækkes de to rumfang

3) rumfanget V3 af en halvkugle med radius 2 , og

4) rumfanget V4 af omdrejningslegemet, der fremkommer ved drejning 360º om y-aksen af grafen for
    funktionen f(x) + 2  på intervallet [x1 ; x0] , hvor x1 er løsning til ligningen    f(x1) = -2 .

Altså

        V = V1 + V2 - V3 - V4 .

Det fundne rumfang V ganges så med vægtfylden.


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. april 2014 af jnl123

godt spørgsmål. Man får i hvertfald dermed at vide, at f skærer x-aksen ved x=2,5


Svar #12
25. april 2014 af inddd (Slettet)

#9

Tænkte på om det er muligt at findet volumnet ved at bruge integration ved rotation af graf om y-aksen istedet?


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er jo for så vidt det, der gøres ved fremgangsmåden i #9. Men man kan jo drage fordel af, at man kender rumfangsformler for halvkugler, cylindre og keglestubbe.


Brugbart svar (0)

Svar #14
25. april 2014 af SuneChr

# 12
Ved at omskrive de indgående funktioner til deres inverse, er rotation omkring x-aksen også en mulighed.
Det var måske det, du mente med # 12 ?
Volumen af figuren ved denne fremgangsmåde er


V=\pi \left ( \int_{-2}^{0,9417845324}\left ( e^{x}+\frac{3}{2} \right )^{2}\textup{d}x\: +\int_{0,9417845324}^{2}\left ( -\frac{1}{4}x+4,3 \right )^{2}\textup{d}x\: -\frac{16}{3} \right )

som skulle give
V = 88,6613873553  (ser godt nok lidt stort ud !)
 


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det ser ganske elegant ud. Benytter man metoden i #9 får man

        V1 = 152,681524
        V2 = 51,4251945
        V3 = 16,7551608
        V4 = 98,6901707

og dermed

        V = V1 + V2 - V3 - V4 = 88,661387

i nydelig overensstemmelse med #14.


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. april 2014 af SuneChr

# 15 og 14
Det kan man da kalde at sikre sig med både livrem og seler.

(billede:   ivaekst.dk)
Billede af mand med livrem og seler forsvandt vist.


Brugbart svar (0)

Svar #17
25. april 2014 af SuneChr

Parentesbemærkningen i sidste linje i # 14 :
Det er interessant, at længde og areal er intuitivt klart for en skønsmæssig bedømmelse af.
Anderledes forholder det sig med rumfanget, når figuren er så sammensat som her.
Akseenhederne har også uens længde.
Knap 89  cm3 af et æggebæger at være, synes af meget, men et overslag,  (π·42·4)/2 ≈ 96
sandsynliggør resultatet.  


Brugbart svar (0)

Svar #18
25. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Mon der er plads til et Columbus-æg i dette æggebæger?


Brugbart svar (2)

Svar #19
26. april 2014 af SuneChr

# 18
Jo !
SP 2604140007.PNG

Vedhæftet fil:SP 2604140007.PNG

Svar #20
26. april 2014 af inddd (Slettet)

Hvorfår ikke følgende helt:

- man skulle tage funktionernes invers, men:

  · hvorfor skal man gøre det?

  · hvordan gøres det?


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.