Matematik

Ligning med komplekst tal

26. april 2014 af Lassekas (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg bliver i opgaven bedt om at løse ligningen:

c4=-16

Jeg kan se at, hvis man tager 24*i4=-16, men er samtidig ret sikker på, at det ikke er løsningen. Er gået helt kold i det. Nogle hints?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man har så

        c4 - (2i)4 = 0 ,

dvs.

        (c2 - (2i)2)·(c2 + (2i)2) = 0 ,

dvs.

        (c2 - (2i)2)·(c2 -22) = 0 ,

eller

        (c - 2i)·(c + 2i)·(c - 2)·(c + 2) = 0

hvoraf man ved at benytte nulreglen kan aflæse de 4 rødder i ligningen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det virker jo bare ikke, for der gælder jo ikke, at 24·i4 = -16 . Derimod er 24·i4 = 16, og 42·i2 = -16 . I stedet har man

        c4 -42·i2 = 0 , dvs.

        (c2 + 4i)·(c2 - 4i) = 0 .

Nu er [ ((√2)/2)·(1 + i) ]2 = (1/2)·2i = i , og    [ ((√2)/2)·(1 - i) ]2 = (1/2)·(-2i) = -i , så vi kan fortsætte

        (c + (√2)·(1+i))·(c - (√2)·(1+i))·(c + (√2)·(1-i))·(c - (√2)·(1-i)) = 0 ,

hvoraf man aflæser de fire rødder i ligningen c4 = -16 .


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2014 af SuneChr

c =  

√2 + √2 i
   √2 - √2 i
- √2 + √2 i
- √2 - √2 i

?


Svar #4
26. april 2014 af Lassekas (Slettet)

Tak, det giver god mening nu. :-)


Svar #5
26. april 2014 af Lassekas (Slettet)

Hvis jeg opløser (c2 + 4i) i to faktorer får jeg dem til at være:

(c+2(-sqrt(i)))*(c-2(-sqrt(i)))= c2+4i

ligeledes med (c2 - 4i):

(c+2sqrt(i))*(c-2sqrt(i))=c2-4i

så mit samlede udtryk bliver:

0=(c+2(-sqrt(i)))*(c-2(-sqrt(i)))*(c+2sqrt(i))*(c-2sqrt(i))

Hvorfra jeg kan aflæse de 4 rødder for ligningen c4=-16:

c=2*√(i)

c=−2*√(i)

c=−2*√(i)

c=2*√(i)

Men her er jo egentlig kun to rødder. Hvad er gået galt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der er gået det galt, at √i står for et vilkårligt tal af de to rødder i ligningen z2 = i .


Skriv et svar til: Ligning med komplekst tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.