Fysik

Finde kraft om akse

26. april 2014 af LMSE (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Studieportalen

Jeg har denne opgave (se vedhæftet fil), jeg skal finde ud af hvor meget kraft der skal bruges om en akse. Jeg tænker at det minder om vægtstangsprincippet, men er lidt i tvivl. Jeg har ikke oplyst nogle tal, da vinklerne skifter. Men jeg skal finde FPerson

Jeg ved at jeg kan finde Ft på denne måde Ft = m * g, men ellers er jeg på ret bar bund. Håber i kan hjælpe :-)

Vedhæftet fil: Forsøg2.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2014 af peter lind

Hvad mener du med kraft omkring akse ?

Hvad forestiller figuren ?

Kan vi ikke få hele opgaven ?


Svar #2
26. april 2014 af LMSE (Slettet)

Altså jeg skal beregne den kraft man skal trække ned med. Og v3 er den eneste vinkel som er konstant. Figuren forestiller mekanismen set fra siden


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2014 af peter lind

Hvilken mekanisme. Du kan ikke regne med at vi kan svare på spørgsmålet, når vi ikke kender opgaven


Svar #4
26. april 2014 af LMSE (Slettet)

Det skulle forestille en træningsmaskine:

http://www.technogym.com/media/immagini/1566_547_pull_down_big.jpg


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. april 2014 af peter lind

Hvorfor kan vi ikke få hele opgaven ?


Svar #6
26. april 2014 af LMSE (Slettet)

Det er en selvtænkt opgave...


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. april 2014 af hesch (Slettet)

Afstand fra Fp's angrebspunkt til stængernes mødepunkt kaldes Ap.    ( længden af venstre stang )

Afstand fra Ft's angrebspunkt til stængernes mødepunkt kaldes At.     ( længden af højre stang ).

Der er balance, når kraft*arm = kraft*arm , hvor armens længde måles vandret.  Derfor:

Fp * cos v2 * Ap = Ft * cos v1 * At.

Isolèr  Fp.


Svar #8
26. april 2014 af LMSE (Slettet)

Tak for hjælpen!

Men så er beregningen:

At = 0,64m

v1 = 84,6º

Ft = m * g = 5kg * 9,82 N/kg

0,64 * (5 * 9,82) * cos(84,6) = 2,95726 Enhed?

Ap = 1.00m

v2 = 109,1º

2,95726 = 1.00 * Fp * cos(109,1)

Fp = -9,03759 N = -0.917744589 kg?


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. april 2014 af hesch (Slettet)

0,64 * (5 * 9,82) * cos(84,6) = 2,95726 Enhed?

0,64 m * ( 5kg * 9,82m/s2 ) * cos 84,6 = 2,95726 kg*m2/s2 = 2,95726 Nm

Men på din tegning og vedhæftede foto, ser det da ikke ud til at v1 og v2 er af størrelsesordenen 90grader, snarere størrelsesordenen 20grader.

Ups undskyld, jeg havde ikke lige tegningen fremme, da jeg skrev mit svar, og troede vinkler var angivet i forhold til vandret.

Du skal så anvende sin v1 og sin v2 , i stedet for cos v1 og cos v2.


Svar #10
26. april 2014 af LMSE (Slettet)

Ja det var faktisk også en skitse, hvis du ser på linket: http://www.technogym.com/media/immagini/1566_547_pull_down_big.jpg kan den jo bevæge sig.

Men tror faktisk udregningen passer..med sinus?


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. april 2014 af hesch (Slettet)

Ja, se tilføjelse til #9.


Svar #12
26. april 2014 af LMSE (Slettet)

Du nåede lige at redigere i kommentaren inden jeg sendte min tusind tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #13
26. april 2014 af hesch (Slettet)

Jeg får så Fp = 33,11 N

Husk på, at under træning får du en dynamisk kraft oveni til acceleration/decelleration af massen.


Svar #14
26. april 2014 af LMSE (Slettet)

Jep præcis :D Tak igen


Svar #15
26. april 2014 af LMSE (Slettet)

Hmm dynamisk kraft? Kan du uddybbe det? Hvis du vil selvfølgelig :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
26. april 2014 af hesch (Slettet)

Når personen trækker ned i håndtagene, skal ikke alene Ft ( omregnet til Fp ) overvindes/udbalanceres. Det kan kaldes den statiske kraft. Når håndtagene bevæges nedad, må massen bevæges opad, og massen skal derfor accelereres. Den højre stang skal derfor yde en kraft opad = m * g + m * a , hvor a er acceleration af massen.  m * a  er den dynamiske kraft.

Sætter du en kraftmåler  ( Fp) på håndtagene, vil nålen svinge i takt med bevægelserne.


Skriv et svar til: Finde kraft om akse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.