Matematik

Hjælp

27. april 2014 af heyyyyyyy (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan løses denne opgave?

Opgave 4

Når man har at gøre med en lille radioaktiv kilde, der kan opfattes som punktformig, så gælder der

den såkaldte afstandskvadratlov, som siger, at strålingsintensiteten aftager med kvadratet på

afstanden. Hermed menes, at hvis x er afstanden til kilden og y er strålingsintensiteten, så findes der

en konstant b, så

y=b*\frac{1}{x^{2}}=b*x^{-2}

a) Hvad sker der med strålingsintensiteten, hvis man går ud i den dobbelte afstand fra kilden?

b) Hvad sker der med strålingsintensiteten, hvis man øger afstanden med 50 %?

c) Hvor mange gange så langt væk fra den radioaktive kilde skal man flytte sig, for at

strålingsintensiteten aftager til \frac{1}{1000}af det oprindelige niveau?

d) Strålingsintensitet betyder den strålingsenergi, som pr. sek. passerer igennem et areal på 1

m2, anbragt vinkelret på strålingsretningen. Enheden er derfor W/m2. Prøv at forklare det

logiske i afstandskvadratloven ved at kigge på nedenstående figur. Det kan antages, at

kilden stråler lige meget ud i alle retninger. (figure se vedhæftede)

Vedhæftet fil: figur.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2014 af peter lind

a) beregn y(2x)/y(x)    NB x kan forkortes ud

b) beregn y(1,5x)/y(x)

c)  Løs ligningen y(k*x) = y(x)/1000


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. april 2014 af heeeeeeeeey (Slettet)

Kan du være mere præcis?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. april 2014 af heeeeeeeeey (Slettet)

Forstår det virkelig ikke!! 


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2014 af peter lind

y(x) = b/x2   y(2x) = b/(2x)2    Foretag divisionen som angivet i #1


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. april 2014 af heeeeeeeeey (Slettet)

Men der er jo ikke nogen af tallene der er kendt


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. april 2014 af heeeeeeeeey (Slettet)

Hvis jeg fortager divisionen som svar 1 så for jeg det samme igen


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. april 2014 af peter lind

Så har du regnet forkert. Prøv at erstat x med en række tal og se hvad forholdet bliver. Brug evt. et regneark til det.


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. april 2014 af heeeeeeeeey (Slettet)

Kan det passe at forholdet er 2?


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. april 2014 af heeeeeeeeey (Slettet)

skal jeg så erstatte x med forholdet i opgave b?


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. april 2014 af heeeeeeeeey (Slettet)

jeg forstår ikke hvad forholdet kan fortælle om strålingsintensiteten??


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. april 2014 af peter lind

y(2x)/y(x) = (b/(2x)2)/[b/x2)  = (b/(2x)2)*[x2/b]  = x2/(2x)2 =  fortsæt selv


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. april 2014 af heeeeeeeeey (Slettet)

Jeg skal virkelig have det helt præcist, er det muligt at du giver et eksempel til alle dele af opgaven, fordi jeg forstår det virkelig ikke..!


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. april 2014 af peter lind

brug at (2x)2 = 4*x2


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. april 2014 af heeeeeeeeey (Slettet)

Jeg forstår det stadig ikke


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. april 2014 af peter lind

y(2x)/y(x)  = x2/(4x2) = 1/4


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. april 2014 af heeeeeeeeey (Slettet)

Jeg forstår det overhovedet ikke!!!
Jeg tror aldrig jeg kommer til at forstå det!!!

Brugbart svar (0)

Svar #17
27. april 2014 af peter lind

Du har at y(2x)/y(x) = 1/4 <=> y(2x) = y(x)/4   Hvor meget falder y(x) så med når du fordobler afstanden


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. april 2014 af heeeeeeeeey (Slettet)

1?

Brugbart svar (0)

Svar #19
28. april 2014 af UffeMerrild (Slettet)

I #17 ses det, at når x fordobles (det er her der skrives y(2x), da det dobbelte af x er 2x), da skal y deles med 4 (det bliver jo lig med y(x)/4).

Tænk relativt frem for absolut. Vi skal have fat i lidt procentregning her.

Hvis du starter med det hele (dvs. 1 eller 100%) og ender med 1/4 (dvs. 25%) hvor mange procent har du da mistet?

Måske har I lært noget om vækstegenskab for potensudvikling, og fået givet en eller flere formler her...

Dvs. under dine noter for potensudvikling søger du efter vækstegenskab, procentuel vækst, relativ ændring eller hvad som helst der indeholder ordet procent eller vækst. Så har du sikkert nogle eksempler noteret der. Det kan være, at du skal lede helt tilbage til C-niveau for at finde de rette noter.


Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.