Samfundsfag

parti- og liste opstillet

17. maj 2014 af ninjakiks (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er parti og listeopstillet det samme?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2014 af 123434

"Mange er vant til, når de stemmer til folketings-eller kommunalvalg at sætte deres kryds ud for partibogstavet. Det er også så nemt at huske-kryds ved liste A, så er krydset sat det rigtige sted. Men til kommunalvalget til november er det vigtigt, at du husker at stemme personligt på den kandidat, du foretrækker til at repræsentere dig i det kommende byråd.

Listeopstilling og sideordnet opstilling

Ved listeopstilling opstiller man kandidater i prioriteret rækkefølge. Populært sagt sætter man den man helst vil have valgt, som nummer 1 på listen og så fremdeles.Stemmer på partilisten fordeles så efter et matematisk system på de respektive kandidater, idet de stemmer der er afgivet på selve kandidaten også regnes ind.

Ved listeopstilling vælges som hovedregel de kandidater, som står øverst på listen. Men det sker at f.eks. "nummer sidst" sprænger listen på grund af et stort antal personlige stemmer

Ved sideordnet opstilling kan kandidaterne også være opstillet i prioriteret rækkefølge, men her er det de personlige stemmer, der er udslagsgivende, idet det efter valghandlingen i første omgang er antallet af personlige stemmer, der giver kandidatplaceringen(og dermed er med til at afgøre hvem der opnår valg.) I anden omgang kommer så listestemmerne, der fordeles forholdsmæssigt på kandidaterne efter antallet af personlige stemmer

Ved listeopstilling vil det oftest være listestemmerne, der er udslagsgivende for hvilke kandidater, der opnår valg. Og ved sideordnet opstilling vil det udelukkende være de personlige stemmer der giver udslaget. "

-dialog.dk/download.aspx?docId=282449


Skriv et svar til: parti- og liste opstillet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.