Matematik

Hvordan kan man omskrive renteformlen?K=K0 *(1+r)^n

29. maj 2014 af HFNU (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan kan man omkrive den formel jeg allerede har skrevet i spørgsmålet??på en simpel måde.

så man kan bestemme K, K0, r, og n???

Jeg har set til k0:

K0= K: (1+r)^n

men hvad er det gør ? altså når man har formlen k=k0*(1+r)^n.

Det vil være dejligt hvis der var en der gad og forklarer for dem alle. Jeg har selv siddet og læst på det og er ikke helt sikker i mit svar endnu. 

Så tak:) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Af formlen

        Kn = K0 · (1+r)n

isolerer man K0 ved at dividere med (1+r)n på hver side:

        K0 = Kn / (1+r)n .

Man kan isolere r ved at dividere med K0 og uddrage den n'te rod på hver side:

        1+r = (Kn/K0)1/n , og dermed

        r = (Kn/K0)1/n - 1 .

Endelig kan man isolere n ved at benytte log() :

        n · log(1+r) = log(Kn/K0) , og dermed

        n = log(Kn/K0) / log(1+r)


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. maj 2014 af mathon

almindelig reduktion
giver:
                       K_n=K_0\cdot \left ( 1+r \right )^n

                       K_0=K_n\cdot \left ( 1+r \right )^{-n}

                       n=\frac{\log\left ( \frac{K_n}{K_0} \right )}{\log\left (1+r \right )}

                        r=\sqrt[n]{\frac{K_n}{K_0}}-1=\left ( \frac{K_n}{K_0} \right )^{\frac{1}{n}}-1


Svar #3
29. maj 2014 af HFNU (Slettet)

Det vil sige 

k=k0* (1+r)^n

K:(1+r)^n= K0: (1+r)^n

Er det rigtigt forstået til det første??


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej, det er ikke rigtigt. Se udtrykket i #1 eller #2.


Svar #5
29. maj 2014 af HFNU (Slettet)

Først vil jeg bare isolerer k- slutbeløbet og det er derfor jeg ikke helt ermed på det du skriver i dit eksempel


Svar #6
29. maj 2014 af HFNU (Slettet)

ok tror godt jeg ved hvad du mener nu :)


Svar #7
29. maj 2014 af HFNU (Slettet)

 r =nrod af Kn: K0 -1 = (kn: ko) ^1:n -1   

Hvda er det helt 1:n betyder her? horfor er det 1 skal divideres med n??

Mange tak for hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Der gælder generelt, for a > 0 og for n > 0, at
        \sqrt[n]{a}=a^{\frac{1}{n}}


Svar #9
29. maj 2014 af HFNU (Slettet)

ja -ved ikke bare lige hvad der menes med a ??


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

a er et vilkårligt positivt reelt tal. At uddrage den n'te rod af et tal a er det samme som at opløfte tallet i eksponenten (1/n) .


Svar #11
29. maj 2014 af HFNU (Slettet)

er der ikke en lidt lettere måde man kan omskrive r på ???? Jeg har lidt svært ved at forstå det og har læst svaret fra dig mathon.

Det vil virkelig hjælpe mig meget tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Udtrykket for r er udledt i #1, og det er den eneste måde, det kan skrives på, som vist i #1 og #2.


Svar #13
29. maj 2014 af HFNU (Slettet)

Ok tak for svarerne så - har lige set dit svar omkring a , tak igen. Nu må jeg se om jeg ikke godt kan forstå det .

Svar #14
29. maj 2014 af HFNU (Slettet)

jeg kunne godt lige bruge lidt mere hjælp.

Eksempel:

Hvis vi har 500 kr og beløbet vokser til 552kr på 5år, og vi gerne vil regne den gennemsnitlige årlige procentvise rente r , så har jeg gjort sådan her

r= 5n rod (552: 500) -1 = 1,998 afrundet til 2%.

Men når formlen bliver omskrevet til (kn:k0)^1:n -1 -får jeg desværre ikke samme resultat? 

Nogle dre kan se hvorforskal jeg ikke opløfte i 5?????

Mange tak igen:)


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Der skal opløftes i eksponenten 1/5 = 0,2  , ikke 5.

        r = (Kn/K0)1/n - 1 = (552/500)1/5 - 1 = 1,019985 - 1 = 0,019985 ≈ 2,0% .


Svar #16
30. maj 2014 af HFNU (Slettet)

Ok nu forstår jeg godt det med hvordan man omskrive renten-tak skal du have:))

Jeg håber det er ok jeg lige spørger til slutkapitalen, k igen.

I de svar jeg har fået fra jer:) kan jeg se omkring k at der står :

K= K0* (1+r)^n, men helt præcis hvordan omkriver man det så at k kan stå alene?? skal man bruge det sådan at hvis man har k0 så kan man omskrive det til K??

Jeg er nok lidt forvirret-tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #17
30. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

K (eller Kn) er jo allerede isoleret i formlen

        K = Kn = K0 · (1+r)n .


Skriv et svar til: Hvordan kan man omskrive renteformlen?K=K0 *(1+r)^n

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.