Fysik

Fysik eksamen hjælp

02. juni 2014 af 83784384893 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hejsa 

Vi sidder og kigger lidt på vores fysik eksamen og er derfor i tivl om følgende ting 

Relevante forsøg i fysikpensum

Magnetisme og elektromagnetisme

Magneter i hverdagen: 

- Jordens magnetfelt? (Hvordan viser vi det med forsøg og hvad er det?) 

Kan vi lave en magnet?

- Forskel på hårdt og blødt jern (Hvordan viser vi det med forsøg og hvad er det?) 

- Magnetisering og afmagnetisering i spole  ( Hvordan viser vi det med forsøg og hvad er det?) -

- Afmagnetisering ved opvarmning (Hvordan viser vi det med forsøg og hvad er det?) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2014 af hesch (Slettet)

Jordens magnetfelt? (Hvordan viser vi det med forsøg og hvad er det?)  I viser det med et kompas. Den magnetiske sydpol, befinder sig ved den geografiske nordpol ( lidt derfra, et kompas vil fejlvise omkring 5º skævt fra den geografiske nordpol ) På samme måde med den geografiske sydpol. Magnetfeltet skyldes, at der løber elektrisk strøm i jordens indre.

Kan vi lave en magnet?  I kan lave en elektromagnet, og I kan lave en permanent magnet ved at anvende et stykke hårdt stål som kerne i en elektromagnet. Stålet vil så blive permanent magnetiseret.

- Forskel på hårdt og blødt jern (Hvordan viser vi det med forsøg og hvad er det?) Blødt jern mister magnetiseringen, når det ikke længere magnetiseres af en spole. Hårdt stål magnetiseres permanent i en spole.  Dvs. stålet er magnetiseret efter I har slukket for strømmen i spolen.

- Magnetisering og afmagnetisering i spole  ( Hvordan viser vi det med forsøg og hvad er det?) Man afmagnetiserer hårdt stål ved at lægge det i en spole med vekselstrøm. Man starter med at skrue helt op for strømmen, og mindsker strømmen ganske langsomt, indtil strømmen er nul. Så er det hårde stål afmagnetiseret.

- Afmagnetisering ved opvarmning (Hvordan viser vi det med forsøg og hvad er det?) Det ved jeg ikke, men der er vist noget, der hedder stålets Curier-temperatur. Opvarmer man stålet højere end denne temperatur, bliver det vistnok afmagnetiseret. Men prøv at varme det op med en bunsenbrænder. Så får I jo se    :)


Skriv et svar til: Fysik eksamen hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.