Matematik

Funktioner- omvendt proportionalitet

05. juni 2014 af HFNU (Slettet) - Niveau: C-niveau
I forhold til at tegne en graf i omvendt proportionalitet og tegne et sildeben: har vi F.eks x-4,-3,-2,-1,0,1,2,3,4. Når man så skal regne y-værdierne ud til -4 er y værdien =43. Men der der er jeg kan ikke forstå hvorfor man siger 2*16+12=32+12-1=43. Men hvorfor ??? Hvorfor er det hele tiden at man hele tiden skal gange x værdierne med 2 ? F.eks 2*(-4)^2-3*(-4). Jeg forstår det bare ikke ???

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2014 af peter lind

Kan du ikke komme med en ordentlig beskrivelse af de data og hvilken funktion det drejer sig om


Svar #2
05. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Jeg ved hæfter filen her- det er fra bogen faktisk , det er derfor jeg gerne vil forstå det.
Vedhæftet fil:image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2014 af peter lind

Du skal ikke hele tiden gange med 2

Du har funktionsudtrykket y=2*x2-3x-1

For at finde hvad y er for x=-4 skal du erstatte x med -4 i ovenstående, hvilket giver

y = 2*(-4)2 -3(-4)-1   

Regner du det ud får du så de 43


Svar #4
05. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Ja men i det andet tilfælde med -3 skal man også sige 2*(-3)^2-3*(-3)-1 =2*9+9-1=18+9-1=26. Så man skal gange 2*(-3). Hvorfor skal man gange med 2 .... Men det skal man bare tror jeg. Man gange jo med 2*(-3)^2

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man skal gange med 2, fordi funktionsudtrykket er

        y = f(x) = 2·x2 - 3x -1


Svar #6
06. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Det er lige præcis det jeg ikke forstår??? hvor ved du det fra, det fremgår jo overhovedet ingen steder- vi få kun at vide at x er -4, eller -3, -2 osv . Det er derfor at jeg simpelthen stadig ikke kan fatte det.


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. juni 2014 af peter lind

Du ved også at y=2*x2-3x-1, For at beregne y erstatter du x på højre side med henholdsvis -4, -3, -2 o.s.v


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det fremgår jo af din tabel, at man for hver x-koordinat beregner y ved at gange x2 med 2 og dertil lægge -3·x og -1 .


Svar #9
06. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Så det du mener er at man 2 gange f.eks (-4) fordi at y er det dobbelte af x? og det er derfor man skal hele vejen igennem gør gange med 2:))


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, der står at man ganger (-4)2 med 2, dertil lægger man -3·(-4) og dertil -1 , dvs.

        y = 2·x2 - 3x - 1 .

I øvrigt har funktionen ikke noget med omvendt proportionalitet at gøre, som overskriften lader formode.


Svar #11
06. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Ja mente ligefrem- men kender måske ikke helt nok til at kunne putte det ind under noget emne- men det er hvertfald det jeg læser om :)

Altså det eneste jeg kan se er at x = -4 : y = 2*( -4)^2 - 3 *( -4) -1. 

Mit spørgsmål er stadig hvorfor man gange med 2 , jeg kan ikke forstå det du skriver med - for det er jo det samme. 2 Står før (-4)^2, det kan man også se på det billede jeg har taget fra bogen


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Hvis du kan se, at

        x = -4 : y = 2*( -4)^2 - 3 *( -4) -1

kan du vel se forskriften ved at erstatte (-4) med x:

                  y = 2·x2 - 3·x -1 .


Svar #13
06. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Jo helt klart.. Men for mig er problemet at jeg ikke kan forstå hvorfor man overhovedet ganger -4 med 2. Jeg forstår godt at man erstatter x med -4.

På samme måde forstår jeg ikke , hvorfor man siger 2*( -4)^2 også - det med 3*(-4).

Jeg tror det der gør det svært er at jeg bliver nødt til at forstå det her på en eller anden måde, fordi det er sådan at grafen bliver til, udfra et sildeben hvor man har x -værdier.

Desværre har jeg kigget på alle jeres svar, men sidder stadig fast i det her spørgsmål:(


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Man ganger (-4)2 med 2, fordi din tabel i bogen anviser, at man gør det. Det fremgår jo klart af linien, som du selv anfører

        x = -4 : y = 2*( -4)^2 - 3 *( -4) -1


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det har heller ikke noget med ligefrem proportionalitet at gøre. Det drejer sig om et 2.-gradspolynomium.


Svar #16
06. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Ok -ja jeg ved godt at det står i bogen på den måde, mit spørgsmål var bare mere hvorfor man gange med 2, og på samme måde hvorfor man igen ganger med -3.

Grunden til jeg spørger om dette er fordi jeg gerne vil lave et sildeben selv hvor jeg laver x-værdier, og ved slet ikke hvordan jeg skal starte, fordi jeg forstår desværre slet ikke bogens eksempel:(( men det er der ikke noget at gøre ved så.


Brugbart svar (0)

Svar #17
06. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Man ganger jo med de størrelser, fordi eksemplet er lavet sådan, efter forskriften

        y = 2·x2 - 3·x - 1.

Det viser jo, hvordan y beregnes for en vilkårlig værdi af x. For alle de i bogen viste værdier af x beregnes den tilhørende y-værdi efter den forskrift.


Svar #18
06. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Ja :) jeg forstår godt at man regner y ud på den måde:)) det er jeg helt med på.

Men som jeg også sagde før, jeg kan ikke forstå det. 
Hvis vi tager som eksempel

x= 1 så er y = 2*1^2 ok...det er det vi har gjort hele tiden, men hvorfor igen -3*1= -2.

Jeg er bare ret forvirret, prøver virkelig på at forstå det jeg får at vide herinde, men jeg tror ikke rigtig jeg gør. Problemet er nok at man har en x-værdi som 1:

Og bagefter ganger man det med 2 og resultatet -man med 3 og ganger med 1 og igen - 1.

Det er alt det her man gør her , hvordan ved jeg hvad for nogle tal jeg skal gange med, f.eks. hvis det nu var 

2 som de også har lavet som x-værdi??


Brugbart svar (0)

Svar #19
06. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Det skyldes jo igen, at forskriften er   y = 2·x2 - 3x - 1 .

Hvis x = 1, er y = 2·12 -3·1 - 1 = 2 -3 -1 = -2 .

Forskriften viser jo tydeligt, hvordan y skal beregnes. Man indsætter den aktuelle værdi for x i forskriften og beregner y.

Hvis x = 2, er y = 2·22 - 3·2 -1 = 2·4 - 6 - 1 = 8 - 6 - 1 = 1 .


Brugbart svar (0)

Svar #20
06. juni 2014 af peter lind

Mit gæt er at du koncentrerer der alt for meget om de aktuelle tal. Det centrale er derimod at

y=2x2-3x -1

Alle beregninger skal foretages ud fra dette


Forrige 1 2 Næste

Der er 34 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.