Kemi

Hvorfor dichlor

08. juni 2014 af davidvt (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. 

I dannelse af ionen NaCl, bindes chloratomerne sammen til Cl2 molekyler, altså dichlor, hvormed den afstemte reaktion bliver 2Na + Cl2 --> 2NaCl.

Hvorfor bindes chloratomerne sammen til dichlor-molekylet?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2014 af mathon

   To chloratomer har hver én uparret elektron i yderste skal. Disse to "singler" danner et fælles elektronpar i
   en covalent binding:

          _{17}^{ }\textrm{Cl} \left [ Ne \right ]\; 3s^2\; 3p^{5}
                                                            2 Cl   --->   Cl2


Svar #2
08. juni 2014 af davidvt (Slettet)

Ja, men hvorfor skal der to chloratomer og ikke blot et enkel i en ionbindng som natriumchlorid?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2014 af mathon

  Der er kun ét chloratom i ionbindingen   

                                                                 NaCl (s)


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2014 af 123434 (Slettet)

Man skal have lige meget på begge sider

Venstre side:2 Na og 2 Cl

Højre side:2 Na og 2 Cl

Reaktionen er korrekt afstemt

som 1# skriver, er Cl2 det samme som 2Cl


Svar #5
08. juni 2014 af davidvt (Slettet)

Ah - jeg fik vist ikke formuleret mit spørgsmål så præcist.

Det er netop udgangspunktet for afstemningen, der forvirrer mig.

Ved afgivelse af det ene elektroner bliver Na + Cl til Na+ Cl- .

Min bog, Basiskemi C, skriver da "Desuden skal vi huske at chloratomer bindes sammen til Cl2-molekyler"., hvormed vi skriver reaktionen

Na + Cl2 --> NaCl , og afstemt:

2Na + Cl2 --> NaCl.

Det er det lille citat fra bogen, som jeg ikke er sikker på. Givet reaktionen er mellem dichlor og natrium, kan jeg godt se, at afstemningen skal være som den er; men hvorfor dichlor og ikke blot clor?


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. juni 2014 af mathon

#1 skriver ikke, at
                                   Cl2 er det samme som 2 Cl

   men at
                   to hinanden uafhængige chloratomer danner et fælles elektronpar i molekylet Cl2.
   I
                  2 Na  +  Cl2  -->  2 NaCl
                  brydes bindingen i Cl2, så der opstår to selvstændige Cl-atomer, som hver især modtager en
                  overskydende elektron fra et Na-atom.

_{17}^{ }\textrm{Cl} \left [ Ne \right ]\; 3s^2\; 3p^{5}

_{11}^{ }\textrm{Na} \left [ Ne \right ]\; 3s^1

        


Svar #7
08. juni 2014 af davidvt (Slettet)

Alright - forstår det nu. Mange tak til jer begge!


Skriv et svar til: Hvorfor dichlor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.