Matematik

Mangel på bevis

09. juni 2014 af Arkimedesanton (Slettet) - Niveau: A-niveau
Vis at længden af krydsproduktet af to vektorer a og b i rummet er
arealet A af det parallelogram de to vektorer udspænder.

Hvem har dette bevis????? En eller anden, meget vigtigt.

Brugbart svar (1)

Svar #1
09. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

Sæt a = [a1,a2,a3] og b = [b1,b2,b3] og gå så ud fra definitionen

        a × b = [a2b3-a3b2 , a3b1-a1b3 , a1b2-a2b1] ,

og beregn så

        |a × b|2 = (a2b3-a3b2)2 + (a3b1-a1b3)2 + (a1b2-a2b1)2

                     = a22b32 + a32b22 - 2a2a3b2b3 + a32b12 + a12b32 - 2a1a3b1b3 + a12b22 + a22b12 - 2a1a2b1b2

                     = a12·|b|2 - a12b12 + a22·|b|2 - a22b22 + a32·|b|2 - a32b32

                        - 2a2a3b2b3 - 2a1a3b1b3 - 2a1a2b1b2

                      = |a|2·|b|2 - (a1b1 + a2b2 + a3b3)2

                      = |a|2·|b|2 - (ab)2

                      = |a|2·|b|2 - |a|2·|b|2·cos2(v)

                      = |a|2·|b|2·sin2(v) ,

hvor v er vinklen mellem de to vektorer a og b .

                     


Svar #2
09. juni 2014 af Arkimedesanton (Slettet)

Tusind tak for det! Men kan du forklare lidt om de enkelte trin, hvordan kommer du fra cos(v) til sin(v) og hvilke regneregler gør du brug af?

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man benytter jo, at 

        sin2(v) = 1 - cos2(v)

Derudover benyttes, at vinklen v mellem to vektorer a og b kan bestemmes ved

        cos(v) = (ab) / (|a||b|),

og at længden |a| af en vektor a kan beregnes ved

        |a|2 = aa = a12 + a22 + a32 .

      


Skriv et svar til: Mangel på bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.