Matematik

Bevis - formler arealberegning (højden ligger i trekanten)

12. juni 2014 af JM93 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal til mundtlig eksamen på mandag, og kunne godt bruge lidt hjælp til følgende spørgsmål: 

Gør rede for definitionen af sinus, cosinus og tangens og bevis formlerne cos(A)=b/c, sin(A)=a/c og tan(A)=a/b. Bevis formlerne til arealberegning når højden ligger inde i trekanten og bevis sinusrelationerne.

Specielt "Bevis formlerne til arealberegning når højden ligger inde i trekanten" volder mig problemer. 
Er der nogen, der kender en god side/har en gammel opgave, el.lign., som kunne komme med inputs?

På forhånd tak for hjælpen :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2014 af Krabasken (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

Nedfæld en højde og se på de retvinklede trekanter, som den danner. Udtryk derefter højden ved en af siderne og sinus til en vinkel. Indsæt i udtrykket for trekantens areal.


Svar #3
13. juni 2014 af JM93 (Slettet)

#1 - så vidt jeg kan se, er der ikke noget bevis for formlen til arealberegning i trekanter? :) 

#2 - kan du skære det ud i pap? Jeg er ikke sikker på, jeg forstår, hvad du mener. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nedfælder man for eksempel højden hb fra B på siden AC og antager vi, at højden ligger inde i trekanten, har man

        hb = c·sin(A) = a·sin(C) ,

hvilket allerede giver en del af sinusrelationerne. Trekantens areal er da

        T = (1/2)·hb·b = (1/2)·b·c·sin(A) = (1/2)·a·b·sin(C) .

De øvrige formler fås ved simpel bogstavombytning.


Svar #5
13. juni 2014 af JM93 (Slettet)

#4 

Er vi så ikke på vej ud i beviset for sinusrelationerne? 

Det hænger måske sammen? :)

Jeg forstår ikke, hvori beviset for formlen til beregning af arealet ligger... 


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det fremgår jo af din egen indledning i #0, at de to elementer hænger sammen.

Arealet af en trekant er som bekendt      T = (1/2)·h·g  , hvor h er en højde, og g er den tilhørende grundlinie. I #4 benyttes højden hb og den tilhørende grundlinie b .

Sinusrelationerne fremkommer ved at opskrive to udtryk for den samme højde hb . Udtrykket for arealet fremkommer ved at benytte det fundne udtryk for hb .


Svar #7
13. juni 2014 af JM93 (Slettet)

#6

Så for at bevise formlerne til arealberegning, stopper jeg egentlig bare midt i beviset for sinusrelationerne? 

Altså når jeg eksempelvis er kommet frem til T=1/2*G*hos*sin(A) ? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

Sinusrelationerne kommer jo ud før man når til udtrykkene for arealet.

Svar #9
13. juni 2014 af JM93 (Slettet)

#8

Hvordan det? 

Hvis jeg laver en vilkårlig trekant og afsætter højden, så jeg har to retvinklede trekanter - så starter jeg vel med at sige: "Jeg kender ikke højden h, så den skal jeg have udtryk vha. noget andet"... eller hvad? 

For at udtrykke h anderledes, tager jeg vel sin(v) i brug; sin(A)=h/hyp <--> h=hyp*sin(A)

Indsætter dette i udtrykket for arealet: T=1/2*hos*hyp*sin(A)

Er det helt skævt?


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9. Læs og forstå forklaringen i #4.

Svar #11
13. juni 2014 af JM93 (Slettet)

Jeg tror, jeg må kigge på det med friske øjne i morgen. 

Tak for hjælpen, i hvert fald :) 


Skriv et svar til: Bevis - formler arealberegning (højden ligger i trekanten)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.