Kemi

coco cola flaske og sprængning???

15. juni 2014 af Mangaschool (Slettet) - Niveau: B-niveau

I en 1½L Coca cola flaske kommes eddikesyre og natriumhydrogenkarbonat, hvorefter låget sættes 
på. Hvor meget natriumhydrogenkarbonat skal der anvendes for at flasken sprænger, når du ved at 
den sprænger ved 12 bar (25?C)? 

nogen der kan hjælpe??

Vedhæftet fil: cola.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Brug idealgasligningen til at beregne, hvor stor en stofmængde CO2 der skal dannes:

pV = nRT

Lav så en støkiometrisk beregning for at finde, hvor mange g natriumhydrogenkarbonat dette svarer til.


Svar #2
15. juni 2014 af Mangaschool (Slettet)

en støkiomettrisk beregning? hvad er det


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. juni 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Støkiometri er, at man kigger på en reaktionsligning for at finde ud af, hvor mange mol af et stof, der skal til for at danne så og så mange mol af et andet stof. Og man kan så ud fra molvægtene beregne, hvor mange gram disse mængder svarer til.

I din opgave har du en beholder på 1,5 L, hvori der bliver dannet noget CO2. Da CO2 er den eneste gas, der indgår i reaktionen, antager vi bare, at den fylder hele rumfanget:

n = pV/RT

n = 12 bar*1,5 L/(0,08314472 L*bar/(K*mol)*298K) = 0,72648 mol

Nu kommer så den støkiometriske beregning:

I reaktionsligningen kan du se, at der for hvert mol natriumhydrogenkarbonat bliver dannet 1 mol CO2, vi skal altså bruge 0,72648 mol natriumhydrogenkarbonat for at danne de 0,72648 mol CO2. Dette svarer i gram til.

m=n*M

m = 0,73887 mol * (22,98977 + 1,0079 + 12,011 + 3*15,999) = 61 g


Skriv et svar til: coco cola flaske og sprængning???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.