Kemi

Syrestyrke

16. juni 2014 af Agergaard (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg sidder og kigger styrken for syrer og er kommet til at de udtrykkes ved den ligevægt der indstilles når de reagerer med vand. Formlen for denne reaktion er:

S+H_2O \leftrightharpoons B+H_3O^+

Hvor S er syren og B er dens korresponderende base.

Ligevægten kommer så til at hedde:

K_s =\frac{[B]*[H_3O^+]}{[S]}

Mit spørgsmål er så hvor vandet bliver af i denne sidste ligning? Hvad er det for en antagelse der bliver lavet sådan at vi kan undlade at have koncentrationen af vand med i beregning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2014 af mathon

                       S\, _{(aq)}\; \; +\: \: H_2O\, _{(l)}\; \; \leftrightharpoons \: \: B\, _{(aq)}\; \; +\; \; H_3O^+\, _{(aq)}

er en heterogen ligevægt, for hvilke
kun de homogent forekommende komponenter medregnes
i ligevægtsbrøken:

                                     \frac{\left [ B \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ S \right ]}=K_s
 


Svar #2
16. juni 2014 af Agergaard (Slettet)

Okay mange tusind tak. Det var rart at få det på plads.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. juni 2014 af LubDub (Slettet)

Opløsningsmidlet, der både kant være reaktant og produkt, indgår i reaktionsbrøken med sin stofmængdebrøk. I meget fortyndet opløsning sættes stofmængdebrøken lig 1.

     S (aq)     +     H2O (l)     <----->     B (aq)     +     H3O+ (aq)

              [B] • [H3O+]      [B] • [H3O+]
     Ks =  --------------- = ---------------
              [S] • x(H2O)         [S] • 1


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. juni 2014 af mathon

At man bevidst sætter opløsningsmidlets stofkoncentration til 1,
er jo af den bekvemmelige grund, at man så opnår, at den så ikke indgår effektivt i stofmængdebrøken.

              [B] • [H3O+]      [B] • [H3O+]      [B] • [H3O+]
     Ks =  --------------- = ---------------    = -----------------       som skrevet i #1.
              [S] • x(H2O)         [S] • 1                 [S]

Formuleringen - for at opnå dette - er så:
I tilfældet en heterogen ligevægt indgår
kun de homogent forekommende komponenters molariteter
i stofmængdebrøken.

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. juni 2014 af LubDub (Slettet)

ja så længe det er en fortyndet opløsning


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. juni 2014 af mathon

I en stærkt koncentreret opløsning
gælder
                 S (aq)     +     H2O (l)     <----->     B (aq)     +     H3O+ (aq)       slet ikke.


Skriv et svar til: Syrestyrke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.