Matematik

Gange en ligning ud med tre sæt parenteser

13. juli 2014 af mitak - Niveau: A-niveau

Hej. Hvordan løser man den her ligning: f(x)= 2(x+1)(x-3)(x-6)? Skal 2 kun ganges ind på den første parentes? Jeg har bagefter prøvet at gange de to første parenteser sammen først, og bagefter gange det jeg får, med den sidste parentes. Jeg får x^3-8x^2-6x+36, og det giver ikke mening for mig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juli 2014 af SuneChr

    2(x + 1)(x - 3)(x - 6)
=  2(x + 1)(x2 - 6x - 3x + 18)
=  2(x + 1)(x2 - 9x + 18)
=  2(x3 - 9x2 + 18x + x2 - 9x + 18)
=  2(x3 - 8x2 + 9x + 18)
=  2x3 - 16x2 + 18x + 36


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#0

Du taler om at løse en ligning? Hvis det drejer sig om at løse ligningen  f(x) = 0 , kan man med fordel benytte, at polynomiet allerede er faktoriseret, så man kan benytte nulreglen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juli 2014 af SuneChr

# 0
Der er naturligvis et system i produktet af tre to-ledede størrelser
               (a1 + b1)·(a2 + b2)·(a3 + b3)
    a1b2b3                         a1a2b3           a1a2a3
    a2b3b1                 a2a3b1
    a3b1b2                         a3a1b2           b1b2b3
Læg mærke til, hvordan indices alle er repræsenteret vandret og lodret.
De otte tre-faktorielle produkter skal nu adderes.   
 


Skriv et svar til: Gange en ligning ud med tre sæt parenteser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.