Matematik

Vektorprodukt.

05. august 2014 af Vestay - Niveau: A-niveau

Hey alle.

Jeg har brug for noget hjælp, da et bevis er ved at tage livet af mig :)

I stedet for at skrive det, da der er tegn jeg ikke kan finde,  har jeg et link til min mat bog:  http://mata3stx.systime.dk/index.php?id=598

Det er bevis for formel 5.1

Der står : "Vi skal vise, at denne ligning er korrekt. Det fremgår ved regning med koordinater..."

Er der nogle der kan gange de koordinater ud, eller på anden måde vise mig at siderne er lig hinanden?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Beregn |a×b|2 ud fra koordinatdefinitionen af krydsproduktet, og vis, at det er lig med

        |a|2·|b|2·(1-cos2(v)) = |a|2·|b|2 - (ab)2 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Med a = (a1,a2,a3) og b = (b1,b2,b3) , har man

        |a×b|2 = (a2b3 - a3b2)2 + (a3b1 - a1b3)2 + (a1b2 - a2b1)2
                                         (i alt 9 led)

og

        |a|2·|b|2 - (ab)2 = (a12+a22+a32)·(b12+b22+b32) - (a1b1+a2b2+a3b3)2
                                         (ialt 9 led)                           (i alt 6 led)
                             (der reduceres til de samme 9 led som i det første udtryk)


Svar #3
05. august 2014 af Vestay

Tak for det hurtige svar, men jeg er stadig ikke med. Hvordan bliver det reduceret til det første udtryk, kan overhovedet ik få det til at passe..


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

I udtrykket for |a|2·|b|2 - (ab)2 er det første produkt jo et produkt af to 3-leddede størrelser. Hvert led i den ene størrelse ganges med hvert led i den anden størrelse, i alt 9 led. Det andet produkt, der skal trækkes fra, er et kvadrat på en 3-leddet størrelse, der som bekendt giver 6 led, og tre af disse led (nemlig kvadraterne) går ud mod tre af leddene i det første produkt, hvorfor der bliver 9 led tilbage. Jeg går ud fra, at du kender de elementære regneregler.


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Mere detaljeret til #2:

        (a12+a22+a32)·(b12+b22+b32) = a12b12 + a12b22 + a12b32
                                               + a22b12 + a22b22 + a22b32
                                               + a32b12 + a32b22 + a32b32 ,

        (a1b1+a2b2+a3b3)2 = a12b12 + a22b22 + a32b32 + 2a1b1a2b2 + 2a1b1a3b3 + 2a2b2a3b3 ,

hvorfor

         |a|2·|b|2 - (ab)2 = a12b22 + a12b32
                                + a22b12 + a22b32
                                + a32b12 + a32b22 
                                - 2a1b1a2b2 - 2a1b1a3b3 - 2a2b2a3b3

der så sammenholdes med leddene i

         |a×b|2 = (a2b3 - a3b2)2 + (a3b1 - a1b3)2 + (a1b2 - a2b1)2


Svar #6
05. august 2014 af Vestay

Jeg forstår hvad du siger, kan bare ikke få det til at passe. Det er som om det her bevis bare er en del sværere en de andre i mit pensum. Det er det eneste jeg mangler at få styr på, så må bare håbe på jeg ikke komme op i det, gudskelov er det kun med i 1 spørgsmål ud af 22. Men tak for forsøget :)


Svar #7
05. august 2014 af Vestay

Har lige set dit svar, så det ser jeg lige igennem, tak...


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man kan alternativt gøre brug af følgende regler, der gælder for vilkårlige vektorer:

        a × (b × c) = (ac)b - (ab)c           (I)

        (a × b)•c = (b × c)•a                      (II)

Man har så

        |a×b|2 = (a×b)•(a×b) = (b×(a×b))•a = ((bb)a - (ba)b)•a

                 = (bb)·(aa) - (ba)·(ba)

                 = |a|2·|b|2 - (ab)2

men man kan naturligvis indvende, at bevisbyrden så er flyttet over til at vise (I) og (II), hvis de ikke allerede er til rådighed.


Svar #9
06. august 2014 af Vestay

Det er dårlig joke det her bevis.. tak for hjælpen sætter pris på det, men har opgivet. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Hvor ser du en joke i dette? Der er tale om helt elementære udregninger, der skal gennemføres, og det er blevet gjort for dig ovenfor.


Svar #11
06. august 2014 af Vestay

Det er snothammerende forvirrende, kan simpelthen ikke holde fokus. Kan være det er fordi jeg har stirret mig blind på det, har de sidste 5+ timer på det bevis, 5 gange så lang tid på de andre beviser. Fik 12 i skriftlig A, så jeg er altså ikke helt ny..


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Du bør da selv vide, hvilke arbejdsmetoder, der virker bedst for dig.


Skriv et svar til: Vektorprodukt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.