Matematik

Differentiale af udtryk - eksat differential?

20. august 2014 af sejereje91 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

jeg har fået til opgave at differentiere denne ligning:

f(x,y)=x2+3xy-2y2

Og bliver dernæst spurgt om der i resultatet er et eksakt differential?

Jeg bliver allerede i tvivl fra start når jeg blot skal differentiere.. for jeg har jo to enheder, x og y..
skal jeg tage den ene, og derefter den anden eller hvordan?? når jeg ikke bliver bedt om partiel afledede eller noget?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man har

df = 2x dx + 3y dx + 3x dy - 4y dy

    = (2x+3y) dx + (3x-4y) dy

    = (∂f/∂x) dx + (∂f/∂y) dy .

Differentialformen er eksakt, fordi den er differentialet af en differentiabel funktion.


Svar #2
20. august 2014 af sejereje91 (Slettet)

Aha.. kan du give et hurtigt eksempel på hvad der IKKE er et eksat differential?
Jeg føler lidt manglende forklaring på hvad eksakt betyder i denne sammenhæng..
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

En differentialform i 2 variable har formen

        ω = f1(x,y) dx + f2(x,y) dy

Hvis der findes en differentiabel funktion F(x,y), så at

        f1(x,y) = ∂F/∂x , og   f2(x,y) = ∂F/∂y ,

kaldes differentialformen eksakt.


Svar #4
20. august 2014 af sejereje91 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :)
 


Skriv et svar til: Differentiale af udtryk - eksat differential?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.