Matematik

Er det en andengrads ligning?

24. august 2014 af jepp3600 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er ligningen x(x-2)-(x+1)^2=-6 en andengrads ligning? i så fald hvad skal jeg gøre for at skrive den om så den passer i formelen ax^2+bx-c=0?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2014 af Therk

Gang parenteserne ud og reducér. Hvad får du?
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. august 2014 af LeonhardEuler

Se på graden af den reducerede ligning, men du kan allerede se herfra. Den højeste potens du opnår må være 2, da både x(x - 2)  og  (x + 1)udlukkende har to x'er ganget med hinanden. Heraf x·x = x2


Svar #3
24. august 2014 af jepp3600 (Slettet)

Therk kan det passe jeg får x^2-2x-x^2+1=-6? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. august 2014 af LeonhardEuler

#3

Det er forkert. Skriv dine mellemregninger ind.

Ignor forresten #2.


Svar #5
24. august 2014 af jepp3600 (Slettet)

første del x(x-2) giver x^2-2x

anden del (x+1)^2 får jeg til x^2+1

så når jeg sætter det sammen giver det mig x^2-2x-x^2+1=-6


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2014 af peter lind

(brug reglen om kvadratet på en toleddet størrelse på (x+1)2


Svar #7
24. august 2014 af jepp3600 (Slettet)

(x+1)^2 bliver til (x+1)*(x+1) som bliver til x^2+2x+1^2 er det rigtigt Peter?


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. august 2014 af peter lind

ja


Svar #9
24. august 2014 af jepp3600 (Slettet)

super fedt! og så lægger jeg bare de to resultater fra paranteserne sammen


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. august 2014 af LeonhardEuler

Nej. Du har

x·(x - 2) - (x + 1)2 = -6

Du ved at   x·(x - 2) = x2 - 2x   og  (x + 1)2 = x2 + 2x + 1

Indsæt de to resultater du får i ligningen og forkort.


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. august 2014 af mathon

                  x(x-2) - (x+1)2 = -6

                  (x2 - 2x) - (x2+ 2x + 1) = -6                     hæv parenteser

                  x2 - 2x - x2- 2x - 1 = -6                           reducer

                  -4x = -5                                                  divider med -4

                  x = 5/4


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. august 2014 af LeonhardEuler

Med andre så er det ikke en andengradsligning - derimod en ganske almindelig førstegradsligningen, der indpakket i kvadratsætninger og parentesser.


Skriv et svar til: Er det en andengrads ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.