Matematik

Eksponentiel og lineær funktion

03. september 2014 af sarapeterseen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan kan jeg løse den her opgave, uden at bruge Maple? Jeg kan kun bruge GeoGebra og mit eget papir.

Fosforkoncentrationen (målt i \mug fosfor pr. liter) i Kruså Sø faldt fra 230 i 1998 til 64 i 2005. I en model går man ud fra, at fosforkoncentrationen som funktion af tiden er eksponenrielt aftagende.

a) Benyt modellen til at femsætte en prognose for fosforkoncentrationen i Kruså Sø i 2010.

b) Fremsæt en prognose for fosforkoncentrationen i Kruså Sø i 2010, hvis man i stedet for en eksponentiel model benytter en lineær model, og kommentér resultatet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2014 af peter lind

a) Eksponentialfunktionen har formen y = b*ax  Her kan du lade x betyde antal år efter 1998. Indsæt de 2 værdier i udtrykket for eksponentialfunktionen. Det giver to ligninger til at besteme a og b

b) Bortset fra at du skal bruge en lineær funktion er det principielt det samme


Svar #2
03. september 2014 af sarapeterseen (Slettet)

kan man så sige, at a=230 og at b =64?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. september 2014 af peter lind

Nej. Du skal indsætte det i formlen for eksponentiel funktion. Hvis du tager den første værdi har du da x=0

230 = b*a0

Indsæt rilsvarende den anden værdi


Skriv et svar til: Eksponentiel og lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.