Matematik

differentialregning -Hjælp til delta y, hvor brøk indgår i funktionsudtrykket

05. september 2014 af Lenedj (Slettet) - Niveau: B-niveau
Opgaven der driller er fra webmatematiks træningsopgaver

En funktion f er givet ved
f(x)= 1/9x+10x, x>0
Bestem funktionstilvæksten for f(x)= 1/9x+10x, x>0 fra punktet 2.

Jeg er bevidst om at tilvæksten findes ved : f(2+h)-f(2) og at f(2+h) og f(2) findes ved at indsætte henholdsvis 2h og 2 på x's plads i funktionsudtrykket...

Men brøken driller ( har forsøgt at finde svar på webmat C).
Vil nogen her være søde at vise hvordan jeg kommer videre med
F(2+h) = 1/ 9(2+h) + 10*(2h)?

Brugbart svar (1)

Svar #1
05. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Er funktionen

        f(x) = 1/(9x) + 10x , x > 0 ?

Så er

        f(2+h) - f(2) = 1/(9·(2+h)) + 10·(2+h) - (1/(9·2) + 10·2)

                           = 1/(9·(2+h)) - 1/(9·2) + 10·2 + 10·h - 10·2

                           = (9·2 - 9·(2+h))/(9·(2+h)·9·2) + 10·h

                           = -9·h//(9·(2+h)·9·2) + 10·h

                            = -h/(18·(2+h)) + 10·h


Svar #2
06. september 2014 af Lenedj (Slettet)

Tak for svaret Andersen....
Det var til stor hjælp - jeg havde fat i noget af det rigtige, men havde ej helt styr på det grundlæggende. Nu har jeg fint styr på at finde funktionstilvæksten, men .....
Hvorfor ikke svaret -h/(36+18h) + 10h

Desuden er jeg i mit forsøg på ar tilegne mig Differentialregning, løbet ind i et nyt problem....

At finde sekanthældningen : as= delta y/h
______________________________________________________
Det lykkes fint med f.eks
f(x)= x^2+ 3

Men er lidt usikker på om følgende er rigtig
f(x)=8x^3 + 6x, ved punkt 2

Her finder jeg at delta y = ( 8(2+h)^3 + 6 (2+h)) - (8*2^3 + 6 * 2) = 8h^3+48h^2+102h

Og så får jeg as til : 8h^2+48h+102. Er det rigtigt?

Og f'(2) = 102.
________________________________________________________

Og ved opgaven du hjalp mig med tidligere, er jeg helt på bar bund, når det kommer til at dele delta y
(- h/(18*(2+h))+10h)/h....
_________________________________________________________

Og sidst men ikke mindst... Beklager at det jeg skriver næsten er ulæseligt, men min formatering forsvinder...
Vedhæftet fil:image.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #3
06. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Dit svar er jo det samme som svaret i #1.

For funktionen f(x) = 8x3 + 6x udviklet fra x0 = 2 får man

        f(2+h) - f(2) = 8·(2+h)3 + 6·(2+h) - (8·23 + 6·2)

                           = 8·(23 + 3·22·h + 3·2·h2 + h3) + 12 + 6h - 8·23 - 12

                           = 96·h + 48·h2 + 8·h3 + 6h

                           = 8·h3 + 48·h2 + 102·h

        f '(2) = limh→0 (8·h3 + 48·h2 + 102·h)/h = 102

For den foregående opgave med f(x) = 1/(9x) + 10x udviklet fra x0 = 2 finder man så

        (f(2+h) - f(2)) / h = -1/(18·(2+h)) + 10 → 10 - 1/36 = 359/36 .


Skriv et svar til: differentialregning -Hjælp til delta y, hvor brøk indgår i funktionsudtrykket

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.