Matematik

Rationale tal i hverdagen .. Hjælp .. -.-

07. september 2014 af Wichmanda (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Halløj. 
Jeg side rog hjælper min kusine med matematik... Og jeg er fuldstændig lost på det her:

Opgave: hvor mange kJ kpommer fra fedt i 100g.
a. sødmælk
b. letmælk
c. minimælk
d. Skummetmælk
e. kakaoskummetmælk. 

* Eksempler på energi og næringsinhold i forskellige drikkevare
Tabel 1: udvalgte næringsstoffer i forskellige drikkevare (pr. 100g)
                     energi (kJ)             tilsat sukker(g)                fedt(g)            protein(g)
Sødmælk         270                               0                              3,5                     3,3
letmælt             190                               0                              1,5                     3,4
minimælk         160                               0                               0,5                     3,4
Skummetmælk 140                              0                               0,1                     3,4
Kakaoskummetmælk240                     5                                0,4                    3,5 

Tabellen viser at de forskellige mælkeprodukter har forskelligt indhold af fedt. Derfor er der også forskel på energiindholdet. fedt omsættes til energi,som måles i kJ. 

1g fedt svare til 38kJ... 

Nu er det så mit spørsgmål lyder: hvis man skal finde for hvor mange kJ der kommer fra 100g fedt, skal man så bare sige = 3,5g*38kJ = 133g/kJ. Skal jeg gøre sådan med dem alle, eller skal jeg gøre noget andet -.- ?? 

Tusind tak herfra os begge på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2014 af peter lind

"hvor mange kJ der kommer fra 100g fedt"  Du mener formodentlig 100g sødmælk. I så fald er det rigtigt


Svar #2
07. september 2014 af Wichmanda (Slettet)

opgaven hedder bare (og jeg citerer) "Hvor mange kJ kommer fra fedt i 100g?"


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Ja, det er rigtigt. I 100 g sødmælk er der 3,5 g fedt, hvilket vil sige, at der kommer 3,5g * 38 kJ/g = 133 kJ fra fedt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2014 af hesch (Slettet)

#0:  I 3. sidste linie, skal der stå:

3,5g * 38kJ/g = 133kJ   ( korrekte enheder ).

Men hvor har du de  38kJ/g fra, for fedt ?


Svar #5
07. september 2014 af Wichmanda (Slettet)

Okay, men hvorfor skal kJ først i enheder ? Oo'?

jeg får af vide at 1g fedt giver ca 38 kJ :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. september 2014 af hesch (Slettet)

#5: Hvis 1g fedt har en brændværdi på 38kJ, så indeholder det 38 kJ per gram. Altså  38kJ/g.

Hvis nu du ( forkert ) skrev  38g/kJ  ville du i 10 g fedt finde:

38g/kJ * 10g = 38 g2/kJ, og det er ikke en enhed, der giver mening.    :)

Men  38kJ/g * 10g = 380 kJ  giver mening.

Men, igen:  Hvor har du værdien 38 kJ/g fra ? Er det fra opgaven ?

Så vidt jeg husker, indeholder fedt omkring 900cal/g ≈ 3,8 kJ/g


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. september 2014 af SuneChr

100 g sødmælk indeholder 3,5 g fedt á 38 kJ/g = 133 kJ    (som # 3 også skriver)
De andre mælkeprodukter på lignende måde.
____________
# 0 Overskriften: et rationalt tal er en brøk med heltallig tæller og heltallig nævner.


Skriv et svar til: Rationale tal i hverdagen .. Hjælp .. -.-

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.