Matematik

Hjælp mat C

07. september 2014 af Gymelev2016 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej kan ikke gennemskue den her opgave! 

En billist betalte en dag 284kr. For 30L benzin og 4L olie, mens hun en anden dag med samme liter-priser betalte 222kr. For 25L benzin og 2L olie. Hvad kostede hhv. benzin og olie pr.liter? 

Pris pr.1 L benzin = x

Pris.på 1 L olie= y


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2014 af hesch (Slettet)

Ligning for 1. dag:

30x + 4y = 284

Opstil endnu en ligning for 2. dag.

2 ligninger med 2 ubekendte.
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2014 af peter lind

Opstil ligningerne svarende til de aktuelle data i den første for eks. 30*x+ + 4*y = ...


Svar #3
07. september 2014 af Gymelev2016 (Slettet)

Men hvordan løser jeg ligningerne?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2014 af peter lind

Det nemmeste er at gange den anden ligning med 2 og trække den fra den første. En anden mulighed er at isolere y i en af ligningerne og sætte resultatet ind i den anden


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2014 af hesch (Slettet)

Brug fx substitution:

(1)  30x + 4y = 284

(2)    opstil selv

Af (1) finder du fx:

4y = 284 - 30x     =>

2y = 142 - 15x

Substituer  2y  i ligning (2), hvorefter du har 1 ligning med 1 ubekendt i (2).

Isoler y i (2), og indsæt løsningen i (1), hvor efter du har 1 ligning med 1 ubekendt i (1).   Isoler x her.


Skriv et svar til: Hjælp mat C

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.