Matematik

Definitionsmængde, værdimængde, monotoniforhold osv.

27. september 2014 af 123434 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sidder med følelsen af, at det jeg har lavet slet ikke hænger sammen, og er forkert. Vil I ikke lige kigge det igennem, og skrive hvor der er fejl. Går ud fra, at der er sneget sig ret mange ind.

Opgave 1

Vi har funktionen f(x)=x-2

a) Bestem Dm(f) og Vm(f)

Dm(f)=R\{0}

Der er tale om en glad parabel. Benene vender opad, og fortsætter ud i det uendelige.

Man kan putte alle værdier ind på x's plads undtagen o

Har bare problemer med at finde Vm(f)

b)

Vis at f er en lige funktion

Generelt er reglen, at alle x i løsningsmængden opfylder, at f(-x)=f(x) er en lige funktion.

Mit bevis for, at x-2 er en lige funktion

f(x)=x-2

f(-x)=(-x)-2=x-2

f(x)=f(-x)

c) Bestem monotoniforholdene for f.

f'(x)=2/x=0

f'(x)=2*(2/x)=2*0

f'(x)=4/2x=0

f'(0)=0

Løsningen er 0

f'(x) er voksende i [0,∞[

f'(x) er aftagende i ]-∞, 0]

Løs f(x)=112

112=x-3

Lige meget, hvad jeg gør, bliver mit resultat forkert.

Øvelse 2

f(x)=x4

1) Bestem Dm(f) og Vm(f)

Grenene vender opad i uendelige lang tid.

Vm=[0,∞[

x4=0

x=0

Dm(f)=R\{0}

2) Vis, at f er en lige funktion

For at funktionen er lige, gælder det at f(x)=f(-x)

f(x)=x4

f(-x)=-x4=(-x)*(-x)*(-x)*(-x)=x4

f(x)=f(-x)

3) Bestem monotoniforholdene for f

f(x)=x4

f'(x)=4x3=0

x=0

f'(x) er aftagende i [-∞,0]

f'(x) er voksende i [0,∞[

4) Løs ligningen f(x)=7

f(x)=x4=7

f(x)=4√(x4)=4√7

x=1.6266

Tusind tak og god weekend.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2014 af SuneChr

1 a)  Det er ingen parabel.
      Vm(f) = R+
 b)   for alle x i Dm(f) opfylder ............
      1 / x2  =  1 / (- x)2 
  c)   f '(x)  =  - 2 / x3
       f voksende for x < 0  og  aftagende for x > 0
      f '(x) = 112     Løs     - 2 / x3 = 112
2  1)  Dm(f) = R
   2)  x4 = (- x)4 
   3)  samme princip som parablen x2
      [ - ∞     må man ikke
   4)  x4 = 7  ⇔  |x| =  4√7  ⇔  x =  4√7  ∨ x = - 4√7  
       


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#0

Opg 1) c) er formuleret i #0 : "Løs f(x)=112" så man skal da løse ligningen

        1/x2 = 112 = 16·7 = 42·7 .

Øvelse 2: Der er ikke noget med tid involveret i opgaven. Grafen for f(x) er ikke en parabel.


Skriv et svar til: Definitionsmængde, værdimængde, monotoniforhold osv.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.