Fysik

Hjælp!!! Vis med mellemregninger at formlen...

03. oktober 2014 af Miller13 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er ved at lave en fysik opgeave hvor dette spørgsmål stilles: 

Vis med mellemregninger at formlen for radius af en kugle med en kendt masse og densitet er:

r = √ (3/4·m / (ρ·π) )

Håber der er nogle der kan hjælpe!!!! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man skal isolere r af formlen

        m = V·ρ = (4π/3)·r3·ρ .

Isoler først r3 og uddrag derefter kubikroden af resultatet.


Svar #2
03. oktober 2014 af Miller13 (Slettet)

Andersen11 hvad mener du med uddrag derefter kubikroden af resultet??

Mener du m = √ (4π/3)·r3·ρ

Altså jeg skal lave mellemregninger: 

r = 3 √ (3/4·m / (ρ·π) )

r3 = √ (3/4·m / (ρ·π) )

r3 = √ (3m/4·ρ·π) )

m =  √ (3m/4·ρ·π) * r3 ) (eller er det helt forkert ??)

og hvad gør jeg så videre??


Svar #3
03. oktober 2014 af Miller13 (Slettet)

Andre må også meget gerne hjælpe:)


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man finder først et udtryk for r3

        r^{3}=\frac{3m}{4\pi \rho }

og man finder så r ved at uddrage kubikroden på hver side:

        r=\sqrt[3]{\frac{3m}{4\pi \rho }}


Svar #5
03. oktober 2014 af Miller13 (Slettet)

Mange tak! 

Men så er vi på

r3 = 3m / 4πρ

m = 3r2 / 4πρ

men hvordan fik du det her:  m = V·ρ = (4π/3)·r3·ρ ??

Undskyld jeg spørg så meget! Forstår virkelig ikke hvorfor jeg ikke kan det her! Er blevet helt forviret!!


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

       V = (4π/3)·r3

er udtrykket for rumfanget V af en kugle med radius r . Det burde være kendt fra folkeskolen.

Ganger man rumfanget V af et homogent legeme med legemets massefylde (densitet) ρ , finder man legemets masse m, dvs.

        m = V · ρ = (4π/3)·r3 · ρ ,

og det var af det udtryk, vi isolerede kuglens radius r ovenfor.


Svar #7
03. oktober 2014 af Miller13 (Slettet)

Det forstår jeg godt!!

men det du skrev i #2      r3 = 3m / 4πρ

er ikke det samme som du skriver i den sidste      m = (4π/3)·r3 · ρ

Hvorfor det, det er jo samme ligning, bare isoleret!!!


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jeg skrev ikke i #2, det gjorde du.

Jeg benytter jo ligningen fra #1

        m = (4π/3)·r3 · ρ

til at isolere r3 hvor man så kommer til udtrykket i #4:

        r3 = 3m / (4πρ)


Svar #9
03. oktober 2014 af Miller13 (Slettet)

Mange mange tak forstår det nu!!! Havde total misforstået det du skrev, men sådan er det nogle gange:) Tak tak og undskyld ulejligheden:)


Skriv et svar til: Hjælp!!! Vis med mellemregninger at formlen...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.