Kemi

Fremstilling af chlorgas

04. oktober 2014 af abc14 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogen, som vil hjælpe med opg. c,d, e? Jeg har ingen forslag til en løsning.

I laboratorier fremstilles chlorgas, Cl2 (g), almindeligvis ved følgende reaktion mellem saltsyre  og kaliumpermanganat:

MnO4(aq) + Cl-(aq)  -->  Cl2(g) +  Mn2+(aq)

a) Afstem reaktionsskemaet

b) Navngiv alle stofferne

Der skal fremstilles 2,00 L chlorgas (20 grader celcius, 1,013 bar)

c) Hvor mange gram Cl2(g) skal der fremstilles?

d) Hvor stor stofmængde KMNO4 skal der bruges hertil?

e) Hvor mange gram KMNO4 skal der bruges, når reaktionen foregår med HCl i overskud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2014 af mathon

a)
                 +7                    -1                     0              +2
                 MnO4- (aq)   +   Cl- (aq)   --->    Cl2 (g)   +  Mn2+ (aq)
.
        ned   op   antal
Mn     5              2
Cl              1     10

.

afstemning af op- og nedgange:

                 2 MnO4- (aq)   +   10 Cl- (aq)   --->    5 Cl2 (g)   +  2 Mn2+ (aq)

afstemning af ladning:

                 2 MnO4- (aq)   +   10 Cl- (aq)   +   16 H+ (aq)   --->    5 Cl2 (g)   +  2 Mn2+ (aq)

afstemning af hydrogen:

                 2 MnO4- (aq)   +   10 Cl- (aq)   +   16 H+ (aq)   --->    5 Cl2 (g)   +  2 Mn2+ (aq)   +   8 H2O (l)

oxygen stemmer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. oktober 2014 af mathon

Benyt luftarternes tilstandsligning
på formen
                      n(Cl_2)=\frac{p\cdot V}{R\cdot T}         til beregning af Cl2-stofmængden 
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. oktober 2014 af mathon

Har du beregnet Cl2-stofmængden?

M(KMnO4) = sum({1,1,4)*{39.098,54.938,15.999}) g/mol = 158,032 g/mol


Svar #4
04. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Ja, det har jeg

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. oktober 2014 af mathon

…hvoraf antal gram Cl2 (g) kan beregnes.


Svar #6
04. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Ja, det har jeg beregnet, men hvordan bestemmer jeg stofmængden af permanganat i opg d?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. oktober 2014 af mathon

d)

Stofmængdeforholdet er
                                                KMnO4 : Cl2   =   2  :  5
                                                                          0,4 :  1
Jævnfør
                   2 MnO4- (aq)   +   10 Cl- (aq)   +   16 H+ (aq)   --->    5 Cl2 (g)   +  2 Mn2+ (aq)   +   8 H2O (l)

           .
                             n\left ( K\! MnO_4 \right )=0,4\cdot n\left ( Cl_2 \right )


Svar #8
04. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Vil du uddybe dit svar


Svar #9
04. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. oktober 2014 af mathon

                   2 MnO4- (aq)   +   10 Cl- (aq)   +   16 H+ (aq)   --->    5 Cl2 (g)   +  2 Mn2+ (aq)   +   8 H2O (l)

Stofmængdeforholdet er
                                                KMnO4 : Cl2   =   2  :  5
                                                                          2/5 :  1
                                                                         0,4  :  1


                             n\left ( K\! MnO_4 \right )=0,4\cdot n\left ( Cl_2 \right )=0,4\cdot \left ( 0,083145\; mol \right )=0,033258\; mol


Svar #11
04. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Tak


Svar #12
04. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Jeg har fået stofmængden af Cl2 til noget andet. Vil du vise, hvordan du har fundet stofmængden af cl2


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. oktober 2014 af mathon

                     n\left ( K\! MnO_4 \right )=0,4\cdot n\left ( Cl_2 \right )=0,4\cdot \left ( 0,083122\; mol \right )=0,033249\; mol


Svar #14
04. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Er det denne stofmængde, jeg skal bruge for at beregne den sidste opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. oktober 2014 af mathon

   Ja


Svar #16
04. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Ok tak


Skriv et svar til: Fremstilling af chlorgas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.