Matematik

Ligning

12. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan løses den her: 

4^x - 3*2^x + 2 = 0 

Intuitivt er det nemt nok, men  er der en måde hvorpå kan kan løse dem?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2014 af SuneChr

Omskriv
4x = (22)x = (2x)2
og løs i første omgang 2.gradsligningen m.h.t. (2x)


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. oktober 2014 af peter lind

Brug at 4x = (22)x  = 22x = (2x)2 til at finde 2x af ligningen


Svar #3
12. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

Når jeg anvender 2. gradsligningen får jeg d= 16^x 

Hvordan skal det regnes?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. oktober 2014 af SuneChr

Nej   d = (- 3)2 - 4·1·2
I 2.gr.ligningen er a = 1,   b = - 3 ,   c = 2


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. oktober 2014 af LeonhardEuler

Substituer u = 2^x
... og løs den fremkomne ligning som en almindelig andengradsligning.

Brugbart svar (1)

Svar #6
13. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#0

Hvordan har du løst ligningen "intuitivt"?


Svar #7
13. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

Jeg prøver, tak! 
- Ved at indsætte x=1, vil det give 0.. Det var da min første tanke


Svar #8
13. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

#4 hvordan får du a = 1?? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. oktober 2014 af SuneChr

# 8
Koefficienten til  (2x)2


Svar #10
13. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

Efter at have fundet diskriminanten samt anvendt formlen for 2. gradsligning får jeg  x= -1 og x=-2????

Har prøvet alt muligt, og det vil ikke rigtig


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. oktober 2014 af SuneChr

Der er ingen grund til at fravige din intuition med x = 1
Man har
2^{x}=\frac{-(-3)\pm \sqrt{1}}{2\cdot 1}
og dermed  x = 1  eller x = ......


Svar #12
13. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

så x= 2? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. oktober 2014 af SuneChr

Nej    x = 0
Gør nu prøve i den oprindelige ligning i # 0
med
x = 0  ∨  x = 1


Brugbart svar (1)

Svar #14
13. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Skriv den oprindelige ligning

        4x - 3·2x + 2 = 0

som en 2.-gradsligning

        (2x)2 - 3·(2x) + 2 = 0

og faktoriser den

        (2x - 1) · (2x - 2) = 0

        (2x - 20) · (2x - 21) = 0

og benyt nu nulreglen til at finde 2x og dermed x .


Svar #15
13. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

11# Men ved at man bruger 2. gradsligningen giver det altså x= 1 og x= 2.. Hvad har jeg gjort forkert??


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. oktober 2014 af Soeffi

Du får 2x = 1 eller 2x = 2, dvs. x = 0 eller x = 1, idet 20 = 1 og 21 = 2.


Svar #17
13. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

#16 Ahh!! 1000 tak!!!


Svar #18
13. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

men hvordan fik #13 så x= 0??


Svar #19
13. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

åh. sorry! nu kan jeg se det.


Svar #20
13. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

Men hvordan kan jeg så anvende 2. gradsligningen hvis det resultat jeg får ud, ikke er i overensstemmelse med det rigtige? 
jeg forstår det ikke


Forrige 1 2 Næste

Der er 31 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.