Kemi

Nogen som kan hjælpe med disse opgaver

22. oktober 2014 af masidi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 7
Hypochlorsyre, HOCl, er en syre med pKa = 7,53. Natriumsaltet af hypochlorsyre (natrium
hypochlorit, NaClO) bruges bl.a. som blegemiddel og til disinfektion af drikkevand.
1) Optegn Lewisstrukturen for HOCl og angiv geometrien omkring det centrale iltatom.
Betragt 50 mL af en 0,150 M NaClO-opløsning.
2) a) Opskriv reaktionsskemaet for hypochlorits, ClO-, reaktion med vand.
b) Beregn pH i NaClO-opløsningen.
Vedhæftet fil: image.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
22. oktober 2014 af mathon

          
                   ClO^-\; _{(aq)}\; \; +\; \; H_2O\; _{(l)}\; \; \rightarrow \; \; HClO\; _{(aq)}\; \; +\; \; OH^-\; _{(aq)}
 


Svar #2
22. oktober 2014 af masidi (Slettet)

Tak kan du os hjælpe med de andre spm

Brugbart svar (1)

Svar #3
22. oktober 2014 af mathon

2a)                 
                           ClO^-\; _{(aq)}\; \; +\; \; H_2O\; _{(l)}\; \; \rightleftharpoons \; \; HClO\; _{(aq)}\; \; +\; \; OH^-\; _{(aq)}
molariteter:         cb - αcb                                                      αcb                         αcb                                       

2b)

       ligevægtsbrøk

                                         \frac{ [HClO] \cdot [OH^-] }{[ClO^-]}=10^{-7,53}

                                         \frac{ [OH^-]^2 }{c_b-[OH^-]}=10^{-pK_s}

                                         \frac{ [OH^-]^2 }{0,150-[OH^-]}=10^{-7,53}\; \; \; \; \; 0<[OH^-]<0,150

                                          [OH^-]=6,6520\cdot 10^{-5}\; M

                                          pH=14+\log([OH^-])=14+\log(6,6520\cdot 10^{-5})=9,82

                                        


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. oktober 2014 af mathon

                             

                                               ..
                                         H : O : Cl
                                               ..

                  


Svar #5
22. oktober 2014 af masidi (Slettet)

Kan du også hjælpe med denne
Vedhæftet fil:image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. oktober 2014 af mathon

Nu var det ikke et oplæg til afskrivning på samlebånd!


Svar #7
22. oktober 2014 af masidi (Slettet)

nej det ved jeg men jeg kan bare ikke huske hvordan man gøre... 


Svar #8
22. oktober 2014 af masidi (Slettet)

Vedhæftet fil:image1.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #9
22. oktober 2014 af lasols (Slettet)

#3 øhhhhh... skal du ikke brugge pKb som konstant i stedet for pka da det er den korresponderende base der reagere med vand ?? eller er der noget jeg har misset i din udregning??, for når jeg regner det får jeg pH = 10,35


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. oktober 2014 af mathon

#9

Det var en fejl.

2b)

       ligevægtsbrøk

                                         \frac{ [HClO] \cdot [OH^-] }{[ClO^-]}=10^{-pK _\mathbf{\color{Red} b}}

                                         \frac{ [OH^-]^2 }{c_b-[OH^-]}=10^{-pK_b}

                                         \frac{ [OH^-]^2 }{0,150-[OH^-]}=10^{-6,47}\; \; \; \; \; 0<[OH^-]<0,150

                                          [OH^-]=2,2528\cdot 10^{-4}\; M

                                          pH=14+\log([OH^-])=14+\log(2,2528\cdot 10^{-4})=10,35


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. oktober 2014 af mathon

i overensstemmelse med

                                         pH=7+\frac{1}{2}\left ( pK_s+\log(c_b) \right )

                                         pH=7+\frac{1}{2}\left (7,53+\log(0,15) \right )=10,35

       


Svar #12
22. oktober 2014 af masidi (Slettet)

Kunne nogen af jer hjælpe med opgaven 9.80 som har sat ind kan ikke huske hvordan man beregner stofmængden udfra ligevægtskonstanten

Svar #13
22. oktober 2014 af masidi (Slettet)

spm lyder således: at 25 C,Kc =0,145 for the following reaction in the

   2BrCl\leftrightharpoonsBr2+Cl2

A solution was prepared with the following intial concentration \leftrightharpoons \sqsubsetBrCl\sqsupset =0.0400M , \sqsubsetBr2\sqsupset =0.0300 M, \sqsubsetCl2\sqsupset= 0.0200 M. what are their equilibrium concentrations?


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. oktober 2014 af LubDub (Slettet)

9.80

                                           2 BrCl            <---->           Br           +           Cl2
Startkoncentrationer          0,04 M                             0,03 M                   0,02 M
Ligevægt                            0,04 M + 2                    0,03 M -              0,02 M - x

Ved ligevægt

              ([Cl2] • [Br2]) / [BrCl]2 = Kc

Ved 25 oC

             ((0,02 M - x) • (0,03 M - x)) / (0,04 M + 2x)2 = 0,145

Løs dette for x og find ligevægtskoncentrationerne      husk x < 0,02 M


Svar #15
22. oktober 2014 af masidi (Slettet)

Okay tak

Brugbart svar (0)

Svar #16
22. oktober 2014 af LubDub (Slettet)

      ..... men det har altså ikke noget at gøre med stofmængde, som du hentyder til i #12 

            koncentration ≠ stofmængde


Svar #17
22. oktober 2014 af masidi (Slettet)

Fejl sorry

Brugbart svar (0)

Svar #18
22. oktober 2014 af mathon

Initialkoncentrationerneindsat i
ligevægtsudtrykket

                                      \frac{[Br_2]\cdot [Cl_2]}{[BrCl]^2}=\frac{[0,0300\; M]\cdot [0,0200\; M]}{[0,0400\; M]^2}=0,3750 > K_c

hvorfor koncentrationerne i den ustabile ligegevægt, som forskydes mod venstre

                                        2\, BrCl\; \; \rightleftharpoons \; \; Br_2\; \; +\; \; Cl_2       

ændres til       
                                        \frac{(0,0300-x)\cdot (0,0200-x)}{(0,0400+2x)\; ^2} =0,145\; \; \; \; \; 0<x<0,0200            

              
 


Brugbart svar (0)

Svar #19
22. oktober 2014 af LubDub (Slettet)

 jf. Le Chateliers princip


Brugbart svar (0)

Svar #20
22. oktober 2014 af mathon

#18 fortsat:  

                                                                  x=0,005181

i ligevægt:

                                             \begin{array}{|c|c|c|c|} \hline koncentrationer& BrCl & Br_2&Cl_2 \\ \hline i\; ligev\ae gt & 0,0504&0,0248 & 0,0148 \\ \hline \end{array}


Skriv et svar til: Nogen som kan hjælpe med disse opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.