Matematik

Ligningssystemer; løsning?

29. oktober 2014 af Jonesen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan løser man ligningsystemet?

\\ yz - 2x = 0 \\ xz - 2y = 0 \\xy - 3z = 0

Ville gerne give et bud, men er på bar bund.


Svar #1
29. oktober 2014 af Jonesen (Slettet)

Fik regnet mig frem til at (2,2,2) er en løsning, men det er (0,0,0) jo også, og det viste mine beregninger ikke...


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

(2,2,2) er da ikke en løsning til ligingssystemet.

Antag først, at x = 0 . Så reduceres ligningssystemet til

        yz = 0
        y = 0
        z = 0

dvs y = 0 og z = 0. Tilsvarende ser man, at

        y = 0 ⇒ x = 0 ∧ z = 0 ,

og endelig ser man også, at

        z = 0 ⇒ x = 0 ∧ y = 0 .

For en løsning (x,y,z) hvor ikke alle tre af x,y og z er lig med 0, er alle tre forskellige fra 0. Vi kan nu substituere 3z = xy fra den sidste ligning ind i de to første ligninger, hvorefter vi får

        xy2 - 6x = 0
        x2y - 6y = 0 .

Da x ≠ 0 og y ≠ 0 , kan vi dividere den første ligning med x og den anden ligning med y, hvorefter vi får

        y2 -6 = 0
        x2 -6 = 0 ,

dvs.    x = ±√6 , y = ±√6 , z = xy/3 .

Vi har altså løsningerne

        (x,y,z) ∈ { (0,0,0) , (√6 , √6 , 2) , (√6 , -√6 , -2) , (-√6 , √6 , -2) , (-√6 , -√6 , 2) } .


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. oktober 2014 af Amril (Slettet)

Ovenstående er korrekt, men jeg tror #0 har en fejl i sin tredje ligning. Der skal nok stå

xy-2z

for så er (2,2,2) nemlig en løsning. Prøv at få inspiration fra #2 til at regne det ud nu.


Skriv et svar til: Ligningssystemer; løsning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.