Matematik

Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i røringspunktet (1,f(1))

03. november 2014 af emilie63 (Slettet) - Niveau: B-niveau

OPGAVEN

En funktion f er bestemt ved f(x)=4x+5x

Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i røringspunktet (1,f(1))

_________________________________________________________________

MIN BESVARELSE:

Først skal man finde den afledte funktion for f(x_0). Det kan man gøre vha. formlen for differentiering af et potensudtryk:

f '(x0) = x4+5x → 4x3+5

Nu vil jeg beregne hældningen i punktet (1,f(1)). Vi ved fra oplysningerne om punktet, at x = 1 i punktet P (1. koordinaten til P er 1). Derfor indsætter man nu x = 1 i f'(x) for at finde hældningen i punktet P:

f '(x0) = x4+5x → 4x3+5→ f '(x) = 4·1+5 = 9

Dermed er hældningen 9 i punktet P(1,f(1)) Desuden vides det, at funktionsværdien er 1 i punktet. Det er det, som punktets 2. koordinat fortæller os. Dermed skal vi bruge formlen:

y= f '(x0) · (x-x0)+f(x0)  → 9 · (x-9)+1  → 9x -81 +1 →y = 9x -80

Dermed har vi fundet ligningen for tangenten i punktet (1,f(1)) for funktionen f(x)

____________________________________________

SPØRGSMÅL:

Når jeg tegner grafen, skærer den ikke i (1,1), er der nogen der kan se en fejl?


Svar #1
03. november 2014 af emilie63 (Slettet)

Grafen


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. november 2014 af hesch (Slettet)

#0:  Der står  røringspunktet (1,f(1)),  ikke (1,1).

Røringspunktet bliver:    ( 1 , 14+5*1 ) = ( 1 , 6 )


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. november 2014 af Soeffi

#0

y= f '(x0) · (x-x0)+f(x0)  → 9 · (x-9)+1  → 9x -81 +1 →y = 9x -80

y = f '(1) · (x-1)+f(1)  → y = 9 · (x-1)+6  → y = 9x -3


Svar #4
03. november 2014 af emilie63 (Slettet)

hvorfor -1 og ikke -9, i parentesen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2014 af Soeffi

#4. Fordi x0 = 1 og x-x0 dermed giver x-1.


Svar #6
03. november 2014 af emilie63 (Slettet)

fandt ud af der, tak


Skriv et svar til: Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i røringspunktet (1,f(1))

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.