Kemi

Kemi mængdeberegning og absorptionsspektre

05. november 2014 af nunsii (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen

jeg sidder med en aflevering til i morgen og er gået i stå med et par opgaver, håber der er nogle kloge hoveder der vil hjælpe :) 

opgave 1: 

I praksis fremstiller man naturligvis ikke 10kg kalksalpeter ad gangen. ved en given produktion går man ud fra 10 tons calciumcarbonat, og man opnår et udbytte på 13 tons kalksalpeter. 

a) beregn det opnåede udbytte i procent af det teoretiske. 

jeg er også gået i stå med nogle absorptionsopgaver, b, c og d i vedhæftede fil. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

a)

Calciumnitrat bliver dannet ved at reagere calciumcarbonat med saltpetersyre

\mathrm{CaCO_3 + 2 \ HNO_3 \longrightarrow \ Ca(NO_3)_2 + CO_2 + H_2O}

De reagerer i forholdet 1 til 1, først beregnes stofmængden af CaCO3 og det antages at det hele reagerer, det vil sige nCaCO3=nCaNO32, massen findes ved at gange med molarmassen. Til sidst findes udbyttet ved at dele det praktiske med det teoretiske.

Udregninger:


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

b) 

Benyt 

A = ελ * c* L 

hvor ελ =molære absorptionskoefficienten(hældningen på din graf), c=koncentratioen og L=kuvette bredden(ofte 1 cm). 

c)

Benyt 

A = ελ * c* L  

hvor alle størrelser er kendt undtagen koncentrationen.

d)

Caroten absorberer i intervallet 400-500nm, men overhovedet ikke ved 600-700nm.


Svar #3
05. november 2014 af nunsii (Slettet)

Tusind tak du har virkelig reddet mig! 

med hensyn til opgave d), så ville jeg høre om du kan foreslå en mere velegnet bølgelængde at måle ud fra, altså den sidste del i den opgave, eftersom at jeg virkelig er blank på det område :/  


Svar #4
05. november 2014 af nunsii (Slettet)

med hensyn til Lambert-Beers lov, siger den så ikke: 

A = ελ * c* L*[A] hvoraf at [A] er den aktuelle koncentration af stoffet A? 

eller er det mig der er helt galt på den? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

#3 Caroten absorberer ikke i 600-700nm, se på dit absorptionsspektre for chlorophyl(hint: du vil gerne have en bølgelængde, der bliver absorberet).

#4 Nej, c er den aktuelle koncentration, A er absorbansen.


Svar #6
05. november 2014 af nunsii (Slettet)

okay tusind tak, nu forstår jeg det 

ville du have noget imod at kigge på en sidste opgave som jeg er lidt i tvivl om jeg har lavet rigtigt eller forkert? :) 


Skriv et svar til: Kemi mængdeberegning og absorptionsspektre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.