Fysik

Bevarelse af bevægelsesmængde

08. november 2014 af pige5 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har en opgave, der lyder på: 

En person sidder på en kontorstol, der kan rulle gnidningsfrit henover gulvet. I hånden har han en bowlingskugle , der vejer 7 kg. Personen og kontorstolen vejer 73 kg til sammen. Til at starte med bevæger stolen med person og bowlingskugle sig med en fart på 2,0 m/s. 

a) Beregn den samlede bevægelsesmængde. Det har jeg gjort. 

b) Nu kaster personen bowlingkuglen i bevægelsesretningen, så den har en fart på 4,0 m/s. Brug bevarelse af bevægelsesmængde til at bestemme hastigheden af personen og kontorstolen efter kastet. 

Jeg har sagt: 

73 kg * 2 m/s + 7 kg * 2 m/s = 73 kg * v1 + 7 kg * 4 m/s

Her får jeg v1,8 m/s. Kan dette passe?

Håber der en, der vil hjælpe. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2014 af Eksperimentalfysikeren

Det ser rigtigt ud.


Svar #2
08. november 2014 af pige5 (Slettet)

Tak for svar :-) Så håber jeg, det er rigtigt.

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2014 af Eksperimentalfysikeren

En måde løsningen af ligningen kan kontrolleres på er at starte med at trække venstresiden fra på begge sider af lighedstegnet:

0 = 73kg *(v1-2m/s) + 7kg * 2m/s

Heraf: -73kg*(v1-2m/s) = 7kg * 2m/s

Da massen på venstre side af lighedstegnet er ca 10 gange så stor, som massen på højre side af lighedstegnet, gælder der omvendte for de to hastighedsændringer:

(v1-2m/s) ≈ -2m/s/10 = -0,2m/s, hvoraf v1 ≈ 1,8m/s

Det er en lidt utaritionel måde at gøre det på, men det kan gøres i hovedet.


Svar #4
08. november 2014 af pige5 (Slettet)

Okay tak for hjælpen. 

Vi er enige om, at personen og kontorstolen stadig vil fortsætte i samme retning, da ver positiv, ikke? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. november 2014 af Eksperimentalfysikeren

Ja, det vil de.


Svar #6
08. november 2014 af pige5 (Slettet)

Super, tak :-) 


Skriv et svar til: Bevarelse af bevægelsesmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.