Kemi

puffersystem kemi

08. november 2014 af Naaaanai (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan kan pH'værdien beregnes, når man kun kender koncentrationerne (M) og rumfanget (L)?
fx. i opgave 3 på dette link:
http://www.virum-gym.dk/Intranet/FagSider/Kemi/NF/KeB/Puffersystemer.pdf


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2014 af mathon

Du har pufferligningen:
                                         pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

                                         n_b=V_b\cdot c_b                                                                 

                                         n_s=V_s\cdot c_s


Svar #2
09. november 2014 af Naaaanai (Slettet)

ok så jeg starter med at beregne nB

nB=0.05 L·0.100 mol/liter=0.005 mol
nS=0.05 L·0.100 mol/liter=0.005 mol

pH=4.75+log(0.005 mol/0.005 mol)=4.75?

er det sådan her? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2014 af mathon

                               pH_{f\o r}=4,75+\log\left ( \frac{0,005}{0,005} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2014 af mathon

Efter tilsætning af 1,00 mL 1,00 M NaOH identisk med 0,001 mol OH-

                      pH=4,75+\log\left ( \frac{0,005+0,001}{0,005-0,001} \right )=4,93

                        \begin{array} {|c|c|c|c|} Fors\o g&pH_{f\o r}&pH_{efter}&\Delta pH\\ \hline Nr\, 2&4,75&4,93&0,18 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2014 af mathon

                      pH_{efter}=4,75+\log\left ( \frac{0,0025+0,001}{0,0025-0,001} \right )=5,12

                      \begin{array} {|c|c|c|c|} Fors\o g&pH_{f\o r}&pH_{efter}&\Delta pH\\ \hline Nr\, 3&4,75&5,12&0,37 \end{array}


Svar #6
09. november 2014 af Naaaanai (Slettet)

Hvorfor ligger du 0.001 til og fra? 
er det fordi at nB+nS=0.001?
pH før: 4.75+log(0.0075/0.0025)=5,23
pH efter= 4,75+log(0.0075+0.001/0.0025-0.001)=5,50
Det har jeg beregnet til forsøg nr. 4.

Ser det rigtig ud? 



 


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. november 2014 af mathon

pK_s(N{H_{4}}^{+})=9,24

                                  pH_{f\o r}=9,24+\log\left ( \frac{0,0075}{0,0025} \right )=9,72

                                  pH_{efter}=9,24+\log\left ( \frac{0,0075+0,001}{0,0025-0,001} \right )=9,99

                                   \begin{array} {|c|c|c|c|} Fors\o g&pH_{f\o r}&pH_{efter}&\Delta pH\\ \hline Nr\, 4&9,72&9,99&0,27 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. november 2014 af mathon

                                          S\; _{(aq)}\; \; +\; \; \; \; OH^-\; _{(aq)}\; \; \rightleftharpoons \; \; B\; _{(aq)}\; \; \; \; +\; \;\; \; H_2O\; _{(l)}
stofmængder efter:       cs - (0,001 mol)        0                    cb + (0,001 mol) 
 


Svar #9
09. november 2014 af Naaaanai (Slettet)

Mange tak for hjælpen Mathon!

 


Skriv et svar til: puffersystem kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.