Kemi

Fældningsreaktion

08. november 2014 af Heptan - Niveau: A-niveau

En opløsning indeholder bl.a. (fra tidligere opgave):

\newline [NH_3]=0,002355\ \textup{M} \newline\newline [H_2PO_4^-]=0,002355\ \textup{M} \newline \newline [NH_4^+]=0,1977\ \textup{M} \newline \newline [HPO_4^{2-}] = 0,09765 \ \textup{M} \newline

100 mL af opløsningen blandes med 100 mL 0,20 M Mg(NO3)2. Bestem hvorvidt der dannes bundfald af NH4MgPO4, og udregn i så fald massen af bundfaldet.

K_o =2,50\cdot 10^{-13}\ \textup{M}^3
________________________

Det skal give 1,137 g, og jeg kan godt få reaktionsbrøken Y > Ko, men hvordan beregner man massen af bundfaldet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2014 af Soeffi

#0 Du har vel brug for at kende [H+], som burde kunne findes af [H+]=[NH4+]/([NH3]·KNH4/NH3). Dernæst går jeg ud fra, at man skal kende [PO43-], som kan beregnes af [PO43-] = KPO4/HPO4·[HPO42-][H+].


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2014 af Soeffi

#1...[PO43-] = KPO4/HPO4·[HPO42-]/[H+].

Svar #3
09. november 2014 af Heptan

Kan jeg bare sige at koncentrationerne bliver halveret ved fortyndingen? Syre-base ligevægtene bliver vel forskudt når volumen ændres, eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2014 af Soeffi

Startkoncentrationerne bliver det halve, dernæst vil der indstille sig en ligevægt.


Skriv et svar til: Fældningsreaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.