Matematik

Ligning for tangent på CAS

18. november 2014 af 00Julie00 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 7 - Ligning for tangent

Funktionen g er givet ved forskriften

g(x)=x^3/ln(x)

Brug dit CAS-værktøj til at bestemme ligningen for tangenten til grafen for g i punktet (e, g(e)).

hvordan gør man det når der ikke er er angivet rigtige tal, please help me.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2014 af mathon

              Define g(x)=x^3/ln(x) | x>0
              Define f(x) = d(g(x),x)
beregning af tangenten i (e,g(e)):

 tast:
              y = f(e^(1))*(x-e^(1)) + g(e^(1))


Svar #2
19. november 2014 af 00Julie00 (Slettet)

er det sådan hvis ja, hvorfor skriver du både f(x) og g(x) og hvorfor opløfter du e i 1? =) tak for hjælpen


Svar #3
19. november 2014 af 00Julie00 (Slettet)

g(x):=((x^(3))/(ln(x))) ? Udført

f(x):=?(g(x),x) ? Udført
y=f(e^((1)))*(x-e^((1)))+g(e^((1))) ? y=((3.*e^(2)*((ln(e)-0.333333)*x-0.666667*e*(ln(e)-0.5)))/((ln(e))^(2)))


Svar #4
19. november 2014 af 00Julie00 (Slettet)

y=f(e^(1))*(x-e^(1))+g(e^(1)) ? y=((3.*e^(2)*((ln(e)-0.333333)*x-0.666667*e*(ln(e)-0.5)))/((ln(e))^(2)))
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det sidste må du kunne reducere betydeligt, da du ved, at ln(e) = 1 .

Man har

        g '(x) = 3x2/ln(x) - x2/(ln(x))2

så   g(e) = e3   og g '(e) = 2e2 , og tangentens ligning er da

        y = 2e2 · (x - e) + e3 = 2e2·x - e3 .


Svar #6
20. november 2014 af 00Julie00 (Slettet)

nååår på den måde ejj mange tak, men lige en ting til,

du skrev det her: y=2*e2*(x-e)+e3= 2e2·x - e3 .

cas siger den ligning du skrev giver: y=2*e2*(x-e)+e3 ? y=2*e2*x-2*e*e2+e3 (er det det samme?)
OG når du siger sæt 1 ind er det så såsan? y=2*1*2*(x-1)+1*3 ? y=4*x-1
eller sådan ???   2*1*2*x-1*3 ? 4*x-3


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det er jo det samme, hvis du skriver det ordentligt med eksponenter. Man har jo

         -2e·e2 + e3 = -e3 .

Jeg sagde ikke, at man skulle sætte 1 ind. Jeg skrev, at du burde have lært, at ln(e) = 1 , så at du selv skulle kunne finde ud af at reducere udtrykkene i #3 og #4 . Du har ikke fortalt dit CAS-værktøj, at e er grundtallet for den naturlige logaritme.


Svar #8
20. november 2014 af 00Julie00 (Slettet)

ups, det tror jeg, jeg misforstod, hvodan kan jeg gøre det med CAS.? er det sådan?

ln(x)=e ? ln(x)=e er det så fortalt ??

så kan jeg resultere at det her er svaret?
 
y=2*e2*(x-e)+e3 ? y=2*e2*x-2*e*e2+e3
tangentligningen er så; y=2e2·x - e3


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8. Det er noget vrøvl at skrive ln(x) = e . Konstanten e findes sikkert allerede defineret i dit CAS-værktøj. Tangentligningen står i #5. Prøv at skrive det mere tydeligt så eksponenterne fremstår mere klart.

Svar #10
20. november 2014 af 00Julie00 (Slettet)

Det er min første aflevering på Cas, så ved knap nok hvodan man (solver), Okay, hvis det er noget vrøvl hvad er det så du mener med at jeg ikke har fortalt Cas at e er grundtallet for den naturlige logaritme.?

jeg ved virklig ikke hvordan det kan stå mere tydeligt, er det sådan at jeg skal sætte  Eulers tal ind altså 2,7182 istedet for e. ej jeg ved det virklig ikke. jeg er virklig forrviret lige nu.

 -2e·e2 + e3 = -e3 . 


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det jeg mener er forvirrende, er at du skriver e3 i stedet for e3 eller e^3 .

Det faktum, at dit CAS-værktøj i #3 og #4 kommer med udtryk, hvori der indgår ln(e), viser jo, at dit CAS-værktøj ikke er klar over, at dette e er grundtallet for den naturlige logaritmefunktion.


Svar #12
20. november 2014 af 00Julie00 (Slettet)

y=2*e^(2)*(x-e)+e^(3) ? y=e^(2)*(2*x-2*e+e) nu har jeg trykket på e ved limmeregneren så jeg tror godt cas ved det nu. når jeg trykker udregn nummerisk er dette resultatet

: y=14.7781*x-14.7781*e+20.0855

er jeg helt fra den igen =(


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Rigtigt er det nu ikke. Ligningen er, som nævnt i #5

        y = 2e2·x - e3

           = 14,77811·x - 20,0855

når man regner konstanterne  2e2 og -e3 ud .


Skriv et svar til: Ligning for tangent på CAS

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.