Fysik

polspænding Up og Uo

26. november 2014 af abuuzeyd (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej er der nogen der kan forklar mig når jeg skal arbejde med ohs lov.. U=R*I .. . den U jeg skal bruge er det Uo eller. Up??.. og hvad er Ri..?  jeg har brug for en meget enkelt forklaring hvis nogen kunne det 

tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

U0 = (Ri+Ry)·I

U= Ry·I

U0=hvilespænding, Up=polspænding, Ry=ydre modstand og Ri=indre modstand 

Hvilespændingen er polspændingen, når der ikke går nogen strøm, og polspændingen er når der går en strøm. I batteriet er der en indre modstand og i kredsløbet en ydre modstand. Hvilespædingen er med andre ord den totale spænding i kredsløbet, og summen af polspændingen og spændingsfaldet i batteriet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. november 2014 af Eksperimentalfysikeren

Når du skal bruge Ohms lov, skal du bruge den spændingsforskel, der er over den modstand, du regner på. Hvis den er forbundet direkte til et batteri, er det polspændingen Up. Hvis den er en del af et større kredsløb, kan det være en anden spændingsforskel, du skal bruge. Har du f. eks. to modstande R1 og R2 i serie forbundet til batteriet, skal du regne med Up over dem begge: Up = (R1+R2) · I.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. november 2014 af hesch (Slettet)

#0:   Du skal bruge U0 i serie med den indre modstand, Ri .

Et batteri / en spændingsforsyning har altid en indre modstand, Ri . Du kan ikke fjerne den, kortslutte den eller sætte den i parallel med en modstand, for du har ikke tilgang til den. Den sidder i batteriets indre.

U0 er batteriets elektromotoriske kraft. Når batteriet ikke er belastet, går der ingen strøm gennem batteriet, og dermed ingen strøm gennem Ri .  Du får derfor ingen spændingsfald over Ri , og når du derfor måler spændingen over batteriets poler, Up , er det alene U0 du måler. Når du belaster batteriet med en strøm, I, og måler spændingen over batteriet, måler du U0 minus spændingsfaldet over Ri .   Altså:

Up = U0 - Ri * I .

Når I = 0, ses det at Up = U0

Up er den spænding du kan måle over batteriets poler/terminaler/tilslutninger.

U0 er en mere "teoretisk" spænding i batteriets indre, men det er den du skal anvende, i serie med Ri , når du skal beregne spændinger i et kredsløb, hvor der fx indgår en variabel belastningsmodstand, Ry .

https://www.google.dk/search?q=polsp%C3%A6nding&biw=1366&bih=657&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=BOx2VNWEOOK6ygPY0YC4BQ&ved=0CAkQ_AUoAg#facrc=_&imgdii=_&imgrc=5wUZh-DKLHszMM%253A%3B3NXiagQ7U6hoLM%3Bhttp%253A%252F%252Fjopsen.dk%252Fwiki%252Fimages%252Fc%252Fcd%252FElektromotorisk_kraft.png%3Bhttp%253A%252F%252Fjopsen.dk%252Fwiki%252FElektromotorisk_kraft%3B451%3B201


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. november 2014 af Eksperimentalfysikeren

Du skal ALTID benytte den spændingsforskel, der er over den modstand, du regner på.

Hvis modstanden R er forbundet til et batteri, og du regner på R, er det polspændingen, du skal bruge: Up = R * I.

De kemiske processer inde i batteriet foregår ikke øjeblikkeligt, der skal lidt tid til. Derfor bliver batteriets spænding under belastning noget mindre end spændingen uden last. Det har vist sig, at man kan beskrive det som et ideelt batteri med spændingen U0 i serie med en modstand Ri. Måler man på det ubelastede batteri, så måler man U0, der kaldes batteriets elektromotoriske kraft. Det er den nominelle vaærdi af den elektromotoriske kraft, der står på siden af batteriet.

Når man belaster batteriet ved at tilslutte en ydre modstand, falder den spænding, polspændingen Up, man kan måle udvendigt. Faldet kan beskrives som en spændingsforskel over den hypotetiske indre modstand. Hvis man kender strømstyrken I, kan man beregne den indre modstand ved Ohms lov: U0-Up = Ri*I.

Har man en modstand Ry og et batteri, hvor man har opgivet elektromotorisk kraft U0 og indre modstand Ri,

kan man beregne strømstyrken med Ohms lov på serieforbindelsen af Ri og Ry: U0 = (Ri + Ry) * I.

I mange tilfælde ser man på en modstand R, der er forbundet mellem to punkter A og B, der ikke har direkte forbindelse til batteriet. Ohms lov blver så |UA - UB| = R * I., hvor UA og UB er spændingerne i de to punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. november 2014 af hesch (Slettet)

#4:    Ad:

Du skal ALTID benytte den spændingsforskel, der er over den modstand, du regner på.

Det er jo ikke alle belastninger, der består af en fast modstand. Det kunne jo være en variabel modstand, hvor man skal beregne belastningsstrømmen som funktion af den variable modstands indstilling. Det er da ikke et urealistisk "tænkt" eksempel. Her varierer polspændingen Up ved ændring af den variable modstand, men ikke U0 , og man benytter derfor U0 i serie med Ri i sin beregning.

Så man skal ikke ALTID benytte polspændingen, men kan ALTID benytte U0 i serie med Ri .


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. november 2014 af Eksperimentalfysikeren

#5 Ohm  lov handler om en modstand, spændingsforskellen over den og strømmen igennem den. Det var det, Ohm beskæftigede sig med.

Som det fremgår af det sidste afsnit i mit indlæg, er der tilfælde (i elektronikken mange tilfælde), hvor modstanden ikke er forbundet direkte til strømkilden. Så kan man ikke bruge U0.

Den version, du kommer med, er ikke Ohms lov i ren form, men et tillæg, som i mange men langt fra alle tilfælde har sin berettigelse.

Skal man bestemme den effekt, der afsættes i modstanden, så skal Ri ikke med i udtrykket.:

P = U * I = R * U2  = I2 / R.


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. november 2014 af mathon

                               \begin{array} {|c|} P\\ \hline U\cdot I\\ R\cdot I^2\\ \frac{U^2}{R} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. november 2014 af hesch (Slettet)

#6:  Kombinationen af U0 og Ri er dybest set batteriets Thevenin-ækvivalent. Trådstarteren ( har vi efterhånden helt glemt ham ? ) spørger ind til Up , U0 og Ri , og altså hvordan et batteri indgår i beregninger ved brug af ohms lov. Hvordan en modstand indgår i elektroniske kredsløb, hvor spænding/strøm måske er elektronisk reguleret, og hvor der måske indgår ulineære karakteristikker for diodespændingsfald i kredsløbet, er jo trådstarterens spørgsmål fuldkommen uvedkommende.

Dine forskellige formler for udregning af effekten, forstår jeg ikke. Man kunne lige så godt argumentere:

P = I2 * R :

Ergo skal polspændingen ikke med i udtrykket. Sådan kan man jo så meget.


Skriv et svar til: polspænding Up og Uo

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.