Kemi

Hvordan finder jeg pH værdi ved ækvivalents punktet ?

30. november 2014 af chiqqa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har tænkt og tænkt men ved ikke om jeg har løst den korrekt. 

0,2140 g af en monohydron syre, HA blev opløst i
25,0 mL vand og titreret med 0,0950 M NaOH. Der
blev anvendt 27,4 mL NaOH for at komme til
ækvivalenspunktet.

pH blev målt under hele titreringen og efter
tilsætning af 15,0 mL 0,0950 M NaOH blev
pH aflæst til 6,50.

c) Beregn pH ved ækvivalenspunktet.

Jeg har beregnet Ks for den monohydrone syre, hvilket jeg får til at være: 9,6*10^-13 M

Desuden har jeg også regnet stofmængden, for NaOH og HA, da de reagerer i forhold 1:1, må den være det samme altså 0,002603 mol. Hvad gør jeg nu :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

I ækvivalenspunktet har du en base og ikke en syre, da syre base titrering betyder protonering / deprotonering af en base / syre - i dit tilfælde deprotonering af en syre, som derved giver en base.

Nu ved du, at du skal beregne pH for en base: du skal kende koncentrationen(som er stofmængden 0.002603 divideret med den totale volume) samt Kb, hvor

\small \small K_a K_b = 10^{-14} \Rightarrow K_b = \dfrac{10^{-14}}{K_a}\quad \mathrm{fra\,vands\,ionprodukt}

og pOH og deraf pH kan findes med

pOH=-\log\left ( \frac{-K_b+\sqrt{{K_{b}}^{2}+4\cdot K_b\cdot c_b}}{2} \right )

\small pH=14-pOH


Svar #2
30. november 2014 af chiqqa (Slettet)

Jeg får pH=14-1,74164

pH= 12,2538 ?

Kan det være rigtigt, burde det ikke være 7, da det så er neutralt ?

Mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2014 af mathon

                       c_b=\frac{n_b}{V}=\frac{0,002603\; mol}{0,025\; L}=0,10412\; M

        \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! pOH=-\log\left ( \frac{-9,6\cdot 10^{-13}+\sqrt{\left (9,6\cdot 10^{-13} \right )^2+4\cdot (9,6\cdot 10^{-13})\cdot 0,002603}}{2} \right )=6,5001

                       pH=14-6,5001\approx 7,5


Svar #4
30. november 2014 af chiqqa (Slettet)

Hmmm du regner Cb=0,10412 M, men den benyttes ikke til beregning af ph? 


Svar #5
30. november 2014 af chiqqa (Slettet)

#3

                       c_b=\frac{n_b}{V}=\frac{0,002603\; mol}{0,025\; L}=0,10412\; M

        \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! pOH=-\log\left ( \frac{-9,6\cdot 10^{-13}+\sqrt{\left (9,6\cdot 10^{-13} \right )^2+4\cdot (9,6\cdot 10^{-13})\cdot 0,002603}}{2} \right )=6,5001

                       pH=14-6,5001\approx 7,5

Hvad med Cb? :)


Svar #6
30. november 2014 af chiqqa (Slettet)

Intet svar ? :)?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. november 2014 af mathon

korrektion:
                           \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! pOH=-\log\left ( \frac{-9,6\cdot 10^{-13}+\sqrt{\left (9,6\cdot 10^{-13} \right )^2+4\cdot (9,6\cdot 10^{-13})\cdot \mathbf {\color{Red} 0,10412}}}{2} \right )=6,5001

                     pH=14-6,5001\approx 7,5


Svar #8
30. november 2014 af chiqqa (Slettet)


Svar #9
30. november 2014 af chiqqa (Slettet)

#7

korrektion:
                           \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! pOH=-\log\left ( \frac{-9,6\cdot 10^{-13}+\sqrt{\left (9,6\cdot 10^{-13} \right )^2+4\cdot (9,6\cdot 10^{-13})\cdot \mathbf {\color{Red} 0,10412}}}{2} \right )=6,5001

                     pH=14-6,5001\approx 7,5

Hmm mange tak for svar, men hvad hedder den formel du benytter ?

Og jeg undrer mig over, hvorfor jeg ikke skal bruge det samlede voluminet, hvilket så bliver 52,4 mL til beregning af koncentrationen ? Vi starter jo ud med 25 mL og der er hældt 27,4 mL NaOH når ekvivalentspunktet er nået, hvilket giver en samlet volumin på 52,4 mL hmmm 


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. november 2014 af mathon

Det har du ret i:

                       c_b=\frac{n_b}{V}=\frac{0,002603\; mol}{0,0524\; L}=0,049676\; M

        \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! pOH=-\log\left ( \frac{-9,6\cdot 10^{-13}+\sqrt{\left (9,6\cdot 10^{-13} \right )^2+4\cdot (9,6\cdot 10^{-13})\cdot 0,049676}}{2} \right )=6,6608

                       pH=14-6,6608\approx 7,3


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. november 2014 af mathon

Angående formel:
      pKs for titranden = -log(9,6·10-13) = 12,02
      hvorfor pKb for titrandens korresponderende base er
      pKb = 14 - 12,02 = 1,8 hvilket indikerer stærk base.

pOH-bereging for en stærk base
er:

           pOH=-\log\left ( \frac{-K_b+\sqrt{{K_{b}}^{2}+4\cdot K_b\cdot c_b}}{2} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. november 2014 af mathon

                K_b=\frac{10^{-14}\; M^2}{9,6\cdot 10^{-13}\; M}=1,042\cdot 10^{-2}\; M    

        \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! pOH=-\log\left ( \frac{-(1,042\cdot 10^{-2})+\sqrt{(1,042\cdot 10^{-2})^{2}+4\cdot (1,042\cdot 10^{-2})\cdot 0,049676}}{2} \right )=1,74

                pH=14-pOH=14-1,74\approx 12,3

i overensstemmelse med stærk base.

I de forrige beregninger fejllæste jeg Kb som Ks.


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. december 2014 af OliverGlue (Slettet)

#12 Hvorfor kalder du det en stærk base, den bliver da ikke fuldstændig  dissocieret?


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. december 2014 af mathon

#13
           Betegnelsen stærk blev anvendt for at tydeliggøre #0, at "Kan det være rigtigt, burde det ikke være 7"
           ikke havde noget på sig.

           Men der skal ikke herske tvivl om, at den rette danske styrkebetegnelse for en base med pKb = 1,8 er
           middelstærk.


Svar #15
01. december 2014 af chiqqa (Slettet)

.


Svar #16
01. december 2014 af chiqqa (Slettet)

#14

#13
           Betegnelsen stærk blev anvendt for at tydeliggøre #0, at "Kan det være rigtigt, burde det ikke være 7"
           ikke havde noget på sig.

           Men der skal ikke herske tvivl om, at den rette danske styrkebetegnelse for en base med pKb = 1,8 er
           middelstærk.

Så 12,3 er det rigtige svar? Idet vi har den monohydrone syre HA, der er en stærk syre og titrerer med NaOH, burde pH ved ækvivalentspunktet ikke være 7? 12,3 giver jo ikke særlig meget mening eller? :-)

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #17
01. december 2014 af mathon

Du titrerer en meget svag, monohydron syre (pKs = 12,02) med NaOH
og har efter endt titrering en opløsning af den meget svage syres korresponderende middelstærke base A- (pKb = 1,98).


Svar #18
01. december 2014 af chiqqa (Slettet)

.


Svar #19
01. december 2014 af chiqqa (Slettet)

#17

Du titrerer en meget svag, monohydron syre (pKs = 12,02) med NaOH
og har efter endt titrering en opløsning af den meget svage syres korresponderende middelstærke base A- (pKb = 1,98).

Ifølge min tabelværider er pKb=1,98 en meget svag base


Brugbart svar (0)

Svar #20
01. december 2014 af mathon

#19     

          Så læser du tabellen forkert.


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.