Fysik

Halveringskonstant - fysik

01. december 2014 af unicorn12 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en opgave med en kapacitor hvor jeg skal beregne noget med opladning og afladning, dertil skal jeg bruge noget om halveringskonstanten. Men før jeg gør det, vil jeg gerne have teorien bag det på plads, er der nogen der kan hjælpe mig med det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2014 af peter lind

Det kan du se nederst på siden http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/exp.html


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. december 2014 af mathon

Opladning:
                               q=CU_o\cdot \left [1- e^{-\frac{t}{RC} }\right ]
     halveringstid:
                               \frac{1}{2}CU_o=CU_o-CU_o\cdot e^{-\frac{T_{\frac{1}{2}}}{RC}}

                               CU_o\cdot e^{-\frac{T_{\frac{1}{2}}}{RC}}=CU_o-\frac{1}{2}CU_o

                               CU_o\cdot e^{-\frac{T_{\frac{1}{2}}}{RC}}=\frac{1}{2}CU_o

                               e^{-\frac{T_{\frac{1}{2}}}{RC}}=\frac{1}{2}

                               e^{\frac{T_{\frac{1}{2}}}{RC}}=2

                               \frac{T_{\frac{1}{2}}}{RC}=\ln(2)

                               T_{\frac{1}{2}}=RC\cdot \ln(2)

Kortslutning:
                               q=q_0\cdot e^{-\frac{t}{RC}}

                               \frac{1}{2}q_0=q_0\cdot e^{-\frac{T_{\frac{1}{2}}}{RC}}

                               \frac{1}{2}=e^{-\frac{T_{\frac{1}{2}}}{RC}}
                               e^{-\frac{T_{\frac{1}{2}}}{RC}}=\frac{1}{2}

                               e^{\frac{T_{\frac{1}{2}}}{RC}}=2

                               \frac{T_{\frac{1}{2}}}{RC}=\ln(2)

                               T_{\frac{1}{2}}=RC\cdot \ln(2)
                         


Skriv et svar til: Halveringskonstant - fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.