Matematik

Månedlig og årlig fremskrivningsfaktor

06. december 2014 af Anonym09 - Niveau: B-niveau

Hej alle, jeg sidder med en opgave jeg simpelthen ikke kan finde ud af: 

 En excentrisk pensioneret matematiklærer gemmer et beløb på 50.000 kr. derhjemme
under gulvbrædderne, hvoraf han hver måned donerer 0,5% til anonyme
matematikere. Udfyld på baggrund heraf nedenstående tabel:

I tabellen er der 7 måneder, og ud fra måned 0 står der 50.000 kr. 

Jeg skal så finde den månedlige fremskrivningsfaktor og beregne den årlige, samt finde ud af hvor meget hans beløb mindskes pr. år.

Håber der er nogle, der kan hjælpe :) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Den månedlige fremskrivningsfaktor er så

        amåned = 1 - 0,5% = 0,995

mens den årlige fremskrivningsfaktor er

        aår= amåned12  = 0,99512 .


Svar #2
06. december 2014 af Anonym09

Mange tak, jeg var kommet til at sige 1 - 0,5 på min lommeregner i stedet for 1 - 0,5 %, derfor fik jeg et meget stort tal :) 


Svar #3
06. december 2014 af Anonym09

Nogle der kan også kan hjælpe med denne? :)

Opstil en formel for beløbet L han har derhjemme udtrykt ved antallet n af år der er
gået. Benyt denne sammenhæng til at forudsige, hvor mange penge manden har
derhjemme efter 20 år.


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Benyt så en eksponentialfunktion

        Ln = L0 · aårn


Skriv et svar til: Månedlig og årlig fremskrivningsfaktor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.