Fysik

Spændingsfald

16. december 2014 af Searchmath (Slettet) - Niveau: A-niveau
Hej

Hvis jeg har et kredsløb med er batteri på 9 V og 3 modstande i serie hhv R1= 1 kOhm, R2=3 kOhm, R3=5 kOhm.

Hvordan kan man beregne spændingsfaldet over hver af dem?

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2014 af Jerslev (Slettet)

#0: Spændingsfaldet over en serie af komponenter er summen af spændingsfaldet over hver komponent.

Ohms lov gælder for hver komponent for sig samt for erstatningsresistansen.


Svar #2
16. december 2014 af Searchmath (Slettet)

Er spændingsfaldet så den samme som deres modstands værdi, hhv 1 V, 3 V og 5 V?

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2014 af mathon

Af #1 følger:
                    Serieforbundne modstand deler polspændingen i modstandstallenes forhold:

                       spændingsforhold

                              U1         1
                              U2       3
                              U3       5
                                         9

   Enkelspændinger:
                                  U_1=\frac{1}{9}\cdot \left ( 9\; V \right )
                                  U_2=\frac{3}{9}\cdot \left ( 9\; V \right )
                                  U_3=\frac{5}{9}\cdot \left ( 9\; V \right )                                                    
   


Svar #4
16. december 2014 af Searchmath (Slettet)

Det er præcis det jeg gør! Jeg omregner bare fra kilOhm til ohm før jeg indsætter dem.

Svar #5
16. december 2014 af Searchmath (Slettet)

Jeg skal så regne Va og Vb.
Jeg har regnet dem vha ohms lov til 1,8 V. Jeg kan så se at Va=Vb.
Er det rigtigt?
Vedhæftet fil:image.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #6
16. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, det er ikke rigtigt. Va = Vb = 5V - 1,84V = 3,16 V


Svar #7
17. december 2014 af Searchmath (Slettet)

Jeg skal så udregne strømmene I1 og I2. Jeg bruger ohms lov.
Jeg bruger den samme spænding over dem, men dividere med hhv modstandene 47 kOHm og 10 KOhm. Jeg får I1= 316 A I2= 117,04 A.
Tallene ser bare for store ud? Kan det passe?

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, det er ikke rigtigt. Du skal jo så dividere V = 3,16 V med hhv 47 kΩ og 27 kΩ , så

        I1 = 0,067 mA    og I2 = 0,117 mA


Skriv et svar til: Spændingsfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.