Erhvervsret

Positiv opfyldelsesinteresse og negativ kontraktsinteresse

29. december 2014 af Designersremix - Niveau: Universitet/Videregående

Er der en venlig sjæl, som kan hjælpe med at forklare denne opgave? Hvis man skal have erstatning efter den positive opfyldelsesinteresse og dermed stilles som om aftalen er opfyldt, hvor meget kan A så kræve? Hvis hesten har en værdi af 74.000, så tænker jeg at de 5.000 for leje af hestetrailer og hjemtransport af hesten skal fratrækkes, således at han kan få 19.000 i erstatning? fordi det er hvad han ville have tjent. Men hvad med foderet? får han i virkeligheden kun 18.000 i erstatning? 

og hvad hvis hestens værdi kun er 45.000? så mister han jo i princippet hele 11.000. 

Åha jeg er mildest talt lidt forvirret. En der kan hjælpe??? 

Opgave

• A indgår aftale med B om at købe vedkommendes hest for 50.000,-

• A bruger 5.000,- på at leje en hestetrailer og hjemtransport af hesten

• A bruger 1.000,- på foder

Hvor meget kan A kræve, hvis hesten har en værdi på 74.000,- 55.000,- 45.000,-


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2015 af SuhrB (Slettet)

En der kan påberåbe sig misligholdelsesbeføjelser kan som udgangspunkt selv vælge om han ønsker erstatning for den positive opfyldelsesinteresse eller den negative kontraktsinteresse.

Dine eksempler giver ikke nogen selvstændig mening, og de må være suppleret med noget mere.

F.eks.

Hvis A køber en Hest af B til 50.000 og værdien af hesten i et videresalg vil være 74.000, så kræver det at B har misligeholdt aftalen.

Dør hesten pga. en skjult mangel? A har jo hesten i din opgave.

Hvis vi antager at hesten dør pga. en sygdom som B var bekendt med vel og mærke inden A sælger den videre, og A derved mister sin fortjeneste på et videresalg. Så har B handlet hesten til A i ond tro, og A kan herefter kræve erstatning efter enten positiv opfyldelsesinteresse, eller negativ kontraktsinteresse.

Positiv opfyldelsesinteresse vil her være at A bliver stillet som om at han sælger hesten videre og derved får sin planlagte fortjeneste.

A ville have have sin fortjeneste på 24.000 samt dækning for sin udgift til B for 50.000 (han har jo selv lagt 50.000 ud til B)
Han kan derefter rette et krav mod B som lyder på 74.000.

Udgifterne er i den sammenhæng uden betydning da de ville være afholdt af A uanset hvad.

Hvis du kun lod ham rette et krav mod B for fortjenesten - ville B jo ende med at være sluppet af med sin syge hest, og have tjent på det, og A have tabt på det.

Hvis A ville hæve handlen og lade den gå tilbage (negativ kontraktsinteresse), skulle A godtgøres med købesummen 50.000 samt de driftsudgifter der har været forbundet med handlen. 1.000 + 5.000

I alt 56.000

Man kan generelt sige, at hvis der ikke er nogen fortjeneste (hvis prisen på hesten er under købsværdien), så har man ingen mulighed for at gøre positiv opfyldelsesinteresse gældende. Det savner jo mening.

I din beregning af den positive opfyldelsesinteresse begår du den fejl at du glemmer at han jo allerede har afholdt en udgift på 50.000 til B som han skal godtgøres.


Skriv et svar til: Positiv opfyldelsesinteresse og negativ kontraktsinteresse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.