Matematik

find rødderne

05. januar 2015 af ghdfir (Slettet) - Niveau: A-niveau

find rødderne i polynomiet;
z^2 + 2 z + 2 dels ved færdiggørelse af kvadratet og dels ved indsættelse i formel.  Jeg gætter på, at indsættelse i formel betyder, at løse den som en almindelig andengradsligning. Men hvad vil det så sige, at løse opgaven ved færdiggørelse af kvadratet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at

       z2 + 2z + 2 = z2 + 2z + 1 + 1 = (z + 1)2 + 1


Svar #2
05. januar 2015 af ghdfir (Slettet)

Så jeg har altså, at (z+1)^2+1=0. Det vil sige, at (z+1)^2 skal give -1? Dermed får jeg følgende ligning:

z+1=sqrt(-1) <=> z+1=i <=> z=-1+i

passer det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du har kun fundet den ene rod. Man har så

        (z+1)2 - (-1) = 0

        (z+1) - i2 = 0

        (z + 1 + i)·(z + 1 - i) = 0

og benyt så nulreglen til at finde begge rødder.


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. januar 2015 af kjsahdsh (Slettet)

For at svaret skal være 0, må en af parenteserne være lig 0.

Dvs. vi har:

z+1+i=0

og z+1-i=0

Så rødderne er -1+i og -1-i. Passer det?

Jeg har samme opgave.


Brugbart svar (2)

Svar #5
05. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er helt korrekt.


Svar #6
06. januar 2015 af ghdfir (Slettet)

Jeg kan ikke helt se, hvordan vi kommer fra  (z+1)^2 - (-1) = og  (z+1) - i^2 = 0 til  (z + 1 + i)·(z + 1 - i) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man benytter den kendte kvadratsætning

        a2 - b2 = (a + b)·(a - b)

med a = (z+1) og b = i .


Svar #8
06. januar 2015 af ghdfir (Slettet)

Okay nu kan jeg godt se det. Lige en ting til jeg har svært ved at forstå. Når du omskriver (z+1)^2+1 til de to udtryk (z+1)^2 - (-1) = og  (z+1) - i^2 = 0 ... hvorfor er (z+1) i det andet udtryk ikke opløftet i 2? 

Brugbart svar (0)

Svar #9
06. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det skulle det også have været. 2. ligning i #3 skal rettes til

        (z+1)2 - i2 = 0 .

Jeg beklager tastefejlen.


Svar #10
06. januar 2015 af ghdfir (Slettet)

Super. Nu giver det mening. Mange tak for hjælpen!

Skriv et svar til: find rødderne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.