Kemi

stofmængdeberegning

10. januar 2015 af Sneharusha (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hrj, jeg har et spørgsmål. Jeg har levet et forsøg omkring opløselighed, hvor jeg har fået sølvsulfat og kobber til at reagerer sammen, hvor produkterne sølv og kobber(II)sulfat bliver danner, altså:
Cu(s) + 2Ag+     -->     Cu2+ + 2Ag

Kobbers masse til at starte med; mstart = 1,945 g. Efter reaktionen er den: mslut = 1,735g.

Jeg skal løse følgende spørgsmål:
Beregn stofmængden af opløst sølv, idet vi antager, at alle sølvionerne i opløsningen er reageret med kobber. Hvordan løser jeg denne opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2015 af Heptan

Beregn stofmængden af kobber, der er blevet oxideret. Kobber og sølv(I) reagerer i forholdet 1:2, så der er reduceret den dobbelte stofmængde sølv(I) som der er forbrugt kobber.


Svar #2
10. januar 2015 af Sneharusha (Slettet)

Men skal jeg ikke trække mstart fra mslut?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. januar 2015 af Heptan

Nej omvendt


Svar #4
11. januar 2015 af Sneharusha (Slettet)

Okay, skal jeg sige

mreageret = mslut - mslut

nkobber(reageret)=mreageret/Mkobber
nsølv=2·nkobber(reageret)

Men i sprøgsmålet står der: idet vi antager, at alle sølvionerne i opløsningen er reageret med kobber.

Skal man så ikke bare sige nkobber = mstart /Mkobber
nsølv=2·nkobber

Hvilket er rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. januar 2015 af Heptan

#4

Ja der står at alle sølvionerne er omdannet. Men der står ikke at kobber er reageret fuldstændigt; der er overskud af kobber, og derfor skal man beregne

mreageret = mstart - mslut

=> nsølv=2·nkobber(reageret)


Svar #6
11. januar 2015 af Sneharusha (Slettet)

Mange tak! Ved du hvad man skal gøre for at beregne opløseligheden af sølvdulfat?


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. januar 2015 af mathon

Når den molære opløselighed af Ag2SO4 kaldes s,
har du
                              Ag_2SO_4\; _{(s)}\rightleftharpoons\; 2\, Ag^+\; \; +\; \; S{O_{4}}^{2-}

                             \left [Ag^+ \right ]^2\cdot \left [ S{O_{4}}^{2-} \right ]=(2s)^2\cdot s=K_{sp}

                             s=\left ( \frac{K_{sp}}{4} \right )^{\frac{1}{3}}

med opløseligheden

                             \frac{m}{V}=\frac{n\cdot M}{V}=\frac{n}{V}\cdot M=s\cdot M
 

ved 25°C:   K_{sp}(Ag_2SO_4)=7,7\cdot 10^{-5}\; M^3

                   M(Ag_2SO_4)=                   


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. januar 2015 af mathon

                   M(Ag_2SO_4)=311,799\; \frac{g}{mol}                   


Svar #9
11. januar 2015 af Sneharusha (Slettet)

Hvordan finder jeg det for 21 grader?


Svar #10
11. januar 2015 af Sneharusha (Slettet)

Tænkte også på er beregningerne ovenfor ikke opløselighedsproduktet og ikke opløseligheden


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. januar 2015 af Heptan

Det han beregner er opløseligheden. s er opløseligheden udtrykt ved en stofmængdekoncentration, og s * M er opløseligheden udtrykt ved en molalitet.


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. januar 2015 af Heptan

#9 Ved 21 °C skal du bruge det dertilhørende opløselighedsprodukt Ksp (21 °C), som kan beregnes med Van't Hoffs ligning, som det er redegjort her.

Alternativt kan du bruge opløselighedsproduktet ved 20 °C, som de fleste nok vil være tilfredse med.


Svar #13
11. januar 2015 af Sneharusha (Slettet)

Hvordan finder jeg det for 20°C?


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. januar 2015 af Heptan

#13 Du kigger dine tråde om det samme spørgsmål igennem


Skriv et svar til: stofmængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.