Fysik
variende accelaration
hej, nogen der kan hjælpe med den vedhæftede fil. Jeg ved det er arealet under grafen men jeg er stadig usikker på hvordan man skal løse disse to opgaver..
Svar #1
12. januar 2015 af hesch (Slettet)
#0: I mangel på et funktionsudtryk, må du tælle tern under grafen i stedet for at integrere.
Svar #2
12. januar 2015 af Ellapigen (Slettet)
ja, præcis, men jeg forstår ikke hvordan man kan gøre i det opgaverne?
Svar #4
12. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)
#3
I spm 1. skal man beregne hastigheden v(t) til tiden t = 10 s . I spm 2. skal man beregne hastigheden v(t) til tiden t = 6 s . Man skal altså beregne
v(t0) = 0∫t0 a(t) dt
for t0 = 6 s og for t0 = 10 s .
Benyt metoden anvist i #1.
Svar #5
12. januar 2015 af hesch (Slettet)
#3: Med spørgsmålet:
1. Hvor hurtigt falder faldskærmsudspringeren efter 10 s?
menes
Hvor hurtigt falder faldskærmsudspringeren til tiden 10 s?
Det er ternene mellem 0s og 10s, du skal tælle.
Svar #6
12. januar 2015 af Ellapigen (Slettet)
også selvom der står efter 10 sekunder eller efter 6 sekunder?
Svar #8
12. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)
#6
Se svaret i #5.
"Efter 10 s" betyder "efter at der er forløbet 10 s siden starten", dvs til tiden t = 10 s.
Svar #9
12. januar 2015 af hesch (Slettet)
#6: Ja, da.
Det er helt normal sprogbrug, at sige efter 10s.
Svar #10
12. januar 2015 af Ellapigen (Slettet)
okay, og efter 6 sekunder er det ternerne mellem 0 s og 6 s? er det rigtigt forstået?
forresten kan det så passe at der ca er 23 terner (skraverede), da jeg talte.?
Svar #11
12. januar 2015 af hesch (Slettet)
#10: Ja, det passer godt nok.
Der findes en anden metode, end tælling af tern, der anvendes til numerisk integration.
Prøv at google Simpsons formel ( hedder den vist ).
Svar #12
12. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)
#10
Det er da muligt. Husk at tælle brøkdele af terner med, og husk også, at 1 tern repræsenterer arealet
(1 m/s2) · (2 s) = 2 m/s
Svar #13
12. januar 2015 af hesch (Slettet)
#11: Den er her:
Areal = 1/3 Δx [ f(x0) + 4 f(x1) + 2 f(x2) + 4 f(x3) + 2 f(x4) + 4 f(x5) + ... + 4 f(xn–1) + f(n) ].
Hvis du aflæser fx 7 punkter på grafen, med lige stor afstand, Δx, findes:
Areal = 1/3 Δx [ f(x0) + 4 f(x1) + 2 f(x2) + 4 f(x3) + 2 f(x4) + 4 f(x5) + f(x6) ].
Svar #14
12. januar 2015 af hesch (Slettet)
#13: Så arealet under grafen mellem 0s og 6s giver med Simpson: 42,8 m/s ( med min aflæsning ).
Svar #15
12. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)
Der er formodentlig en tastefejl i tallene på x-aksen, men der står
0 2 4 5 8 10 12 14
Man må formode, at 5 er en tastefejl for 6.
Svar #16
12. januar 2015 af Ellapigen (Slettet)
mange tak for svaret, jeg skal dog bruge metoden med at tælle antal tern..
kan det passe, at det så er:
delta v = 23 * 2 m/s = 46 m/s ?? (i den med 10 sekunder?)
Svar #17
12. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)
#16
Nej, du skal jo gange med længden af 1 tern i tidsretningen, dvs Δt = 2 s . Genlæs kommentaren i #12.
Svar #18
12. januar 2015 af Ellapigen (Slettet)
ja, det ved jeg, har også rettet det nu...skulle lige holde tungen lige i munden. kan det ikke passe nu?
Svar #19
12. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)
#18
Jo, med Simpson og Δt = 1 s finder jeg v(10 s) = 47,6 m/s .
