Matematik

Matematik (C) opgave, hjææææælp

20. januar 2015 af surprise (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har en opgave jeg ikke kan finde ud af, så håber at der er nogle der kan hjælpe mig :-)

Tabellen viser vægten af vinderens cykel i en række Tour de France cykelløb

Årstal  1980  1985  1990  1998  2003

Vægt (kg)  10,2  9,6  9,1  8,1  7,2

Der er med tilnærmelse tale om en sammenhæng af typen

 y = ax + b

Hvor x er antal år efter 1980, og y er vægten af vinderens cykel i kg

a) bestem tallene a og b

b) Hvad fortæller tallet a om udviklingen i vægten af vinderens cykel?

Ifølge cykelunionens regler skal en konkurrencecykel mindst veje 6,8 kg.

c) Hvilket år ville vægten af vinderens cykel have nået 6,8 kg hvis udviklingen var fortsat?

Er klar over at det er antal år efter 1980, så det er;

0  5  10  18  23

Men det største problem er hvordan jeg finder frem til a og b

:-)...


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2015 af peter lind

Brug lineær regression på de data


Svar #2
20. januar 2015 af surprise (Slettet)

Og hvad vil det sige?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2015 af peter lind

Det må du have hørt om, hvis du har fået sådan en opgave. Det er noget man laver med et CAS værktøj, statistikprogram eller lignende


Svar #4
20. januar 2015 af surprise (Slettet)

Det har jeg sikkert også, men kan ikke lige få mine noter og opgaven til at hænge sammen...

Er der ikke en formel man bruger? Som f.eks. y2-y1/x2-x1?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. januar 2015 af Juhusen (Slettet)

Jo, til at finde a bruger du formlen: y2-y1/x2-x1 

Til at finde b bruger du formlen: y1-ax1 


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. januar 2015 af Juhusen (Slettet)

Jeg kan dog se, at du ikke har fået oplyst nogle punkter. 

Du skal derfor bruger en CAS lommeregner, har du ikke sådan en? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. januar 2015 af CarstenMatsson (Slettet)

Han/hun har da fået oplyst en hel række af punkter !?

Alle værdierne for cyklens vægt er punkter for y, altså y1, y2,y3,y4 etc

Alle værdierne for årstallene skal laves om til "år efter 1980". Så tager man yderpunkterne og sætter ind i nedenstående formel :

a= \frac{y2-y2}{x2-x1}=a= \frac{7.2-10.2}{23-0} og b=10.2-a*0

x= x skal bare være x.

Så funktionen bliver 

y=-0.13x+10.2


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. januar 2015 af Juhusen (Slettet)

Jeg tænkte også mere på et "koordinatsæt" (x1,y1) (x2,y2) :-)  

Hvis du har en CAS lommeregner, ville det være nemmest - så kan du bare skrive alle de oplyste punkter ind under lineær regression. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. januar 2015 af Juhusen (Slettet)

Men #7 er også en fin måde at gøre det på! 


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. januar 2015 af CarstenMatsson (Slettet)

Der ER koordiatsæt. De står lige dér allesammen :) Det er det som opgaven handler om at vise at man kan forstå. Det første koordinatsæt hedder (0;10,2)( 23;7,2) hvilket kan aflæses meget hurtigt.

Så #7 er ikke en fin måde at gøre det på, det bør være den eneste måde :) CAS er ikke vejen frem på C-niveau. Det er først på B man tillades at koble hjernen fra og bruge computere til alting.


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. januar 2015 af Juhusen (Slettet)

Tror i bund og grund at vi mener det samme :-) 

Jeg ved godt at der er koordinatsæt, men jeg mener mere ét konkret, hvor de ér slået sammen. Det kan virke mere overskueligt på C niveau - i hvert fald sådan jeg lærte det på C :-) 

Men jeg er enig med hvad du siger, CAS er selvfølgelig bedst, når man har forstået grundprincippet og regnet værdierne selv.


Svar #12
20. januar 2015 af surprise (Slettet)

Sikke en masse hjælp! Tusind tak! :-)


Skriv et svar til: Matematik (C) opgave, hjææææælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.